Farmecul recitirii

Share Button

readingRecitirea are farmecul ei. Fie că recitim doar un pasaj sau un poem dintr-o carte, fie că recitim întregul volum, ceea ce ne oferă lectura este altceva. Începem să observăm detalii ale unor locuri, trăsături ale unor personaje, explorăm anumite stări în profunzime, analizăm unele idei pe toate fețele etc. În plus, ne oferim ocazia să admirăm calitatea poveștii, modul în care autorul a construit momentele ei importante și cum a creionat personalitățile personajelor.

Creatorul lumii minunate numite Narnia, C.S. Lewis ne aduce aminte în cartea sa „Despre lumea aceasta și despre alte lumi” că recitirea este un comportament specific copiilor și că nu ar trebui să pierdem, ca adulți, acest comportament benefic.

„Copiii înțeleg bine acest lucru când cer aceeași poveste o dată și încă o dată și spusă cu aceleași cuvinte. Vor să aibă „surpriza” de a descoperi că personajul care părea a fi bunica Scufiței Roșii e de fapt lupul. E mai plăcut atunci când știi ce va urma: fără a mai fi copleșit de șocul adevăratei surprize, poți să fii mai atent la calitatea intrinsec surprinzătoare a peripețiilor.”

C.S. Lewis subliniază faptul că „nu ne bucurăm deplin de o poveste la prima citire. Până ce curiozitatea, pura poftă narativă nu și-au primit tainul și nu s-au domolit, nu putem să savurăm în tihnă adevăratele frumuseți. Până atunci e ca și cum ai irosi un vin bun pe o sete fiziologică nesățioasă, care nu cere decât ceva umed și rece.”

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *