Însemnări din subterană

Share Button

f-m-dostoievski__insemnari-din-subterana-130F.M. Dostoievski scrie în „Însemnări din subterană” despre alienarea individului față de sine și față de ceilalți oameni, despre scindarea societății și despre lipsa valorilor morale. Autorul îi ironizează pe cei care, crezându-se inteligenți, se văd pe ei înșiși mai presus de ceilalți și se distanțează de toți judecându-i și găsindu-și scuze pentru a nu se implica cu scopul de a participa activ la schimbările pe care le cred necesare.

Dostoievski descrie mecanismele psihice ce duc la patologia emoțională și ce consecințe comportamentale au ele. Ne atrage atenția ca toți ne găsim (sau ne construim) o „subterană” în care să ne ascundem și contribuim astfel fie la propria alienare, fie la lipsa de comunicare dintre oameni, fie la stagnarea lucrurilor care altfel ar putea fi schimbate prin implicare.

Dostoievski le atrage atenția literaților să nu își facă „subterană” din carte (la care poate nu ajunge nimeni să o citească), ci să caute alte modalități de a-și face auzită vocea. Cartea poate fi un instrument eficient în mâna celor care știu să-l utilizeze, însă nu este un scop în sine.

Instrumentul trebuie să servească scopul. Ca să atingi scopul, nu poți sta pasiv, ca spectator, judecând ce fac sau nu fac ceilalți. Viața nu trebuie ascunsă sub vălul cuvintelor bine ticluite. Viața e un dar de trăit, nu un bibelou de admirat!

social

Sunt cumva acum social media și internetul „noile subterane”?
Locurile unde „ne ascundem” ca să nu trăim?

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *