Citind des de pe dispozitive electronice înainte de culcare, riscăm să „dăm peste cap” ritmul circadian al organismului, fapt ce influențează negativ capacitatea de a adormi și de a avea „mintea clară” dimineața.
Specialiștii avertizează că expunerea înainte de culcare la lumina artificială a oricărui dispozitiv electronic (laptop, televizor, tabletă, telefon mobil etc.) influențează negativ ritmul circadian.
La studiul realizat la Brigham and Women’s Hospital din Boston, SUA, au participat 12 adulți sănătoși care au petrecut două săptămâni într-un laborator de cercetare a somnului. Fiecare participant a citit pe o tabletă iPad cinci zile consecutiv seara (patru ore înainte de culcare), apoi a citit cărți tipărite cinci zile consecutiv seara (tot patru ore înainte de culcare).
Atunci când au citit de pe iPad, au adormit în medie cu cel puțin 10 minute mai târziu față de zilele când au citit de pe cărți tipărite. REM-ul (Rapid Eye Movements – mișcarea rapidă a ochilor) înregistrat de aparate după citirea pe iPad a fost mai lent, iar analizele de sânge ale nivelului melatoninei au indicat că ritmul lor circadian a fost întârziat cu aproximativ o oră în comparație cu serile când au citit din cărți tipărite.
Subiecții au relatat că s-au simțit mai puțin adormiți în timp ce citeau de pe iPad decât în momentele când citeau din cărți tipărite și că în diminețile după lecturile pe iPad le-a luat mai mult timp să devină activi.
Puteți citi mai multe informații despre acest studiu în articolul „Open the Book, Put Down the Tablet at Bedtime” de pe wsj.com.
O explicație detaliată a ceea ce este „ritmul circadian” găsiți în articolul „Ritmul circadian” de pe site-ul anatomie.romedic.ro.