Scrisori către tine

Share Button

failureO tehnică eficientă de a lua decizii, indiferent dacă e vorba de cumpărarea unui televizor sau de hotărârea de a vă căsători, este aceea de a vă scrie vouă înșivă scrisori. Cum așa?

Dacă aveți o problemă căreia nu-i găsiți soluție și nimeni nu v-a putut ajuta cu un sfat, cereți ajutor Sinelui vostru viitor. „Înarmați-vă” cu câteva foi de hârtie și un pix (stilou, creion… după preferințe) și imaginați-vă că aveți cu 20 de ani mai mult decât în momentul când scrieți scrisoarea.

Acordați-vă un minut sau două pentru a vă obișnui cu ideea că sunteți „mai bătrâni” cu 20 de ani față de momentul prezent și scrieți tot ce v-ar sfătui Sinele vostru viitor să faceți în situația respectivă.

Datați scrisoarea – de pildă, 10.10.2014 – și (re)citiți-o în 10.10.2034. Veți constata atunci cât de bine ați anticipat „înțelepciunea” Sinelui viitor.

Această tehnică s-a dovedit eficientă deoarece vă permite să vă detașați de Sinele prezent, să puneți deoparte tot ce ține de momentul actual – emoții, gânduri, temeri, convingeri etc. – și să vă obiectivați într-un Sine viitor.

Psihologul Dan Gilbert explică, în videoul de mai jos, psihologia Sinelui viitor. Vom fi în viitor aceeași persoană ca acum?

Economistul Daniel Goldstein încearcă să demonstreze în discursul de mai jos cât de important este să luăm decizii gândindu-ne la Sinele nostru viitor.

Share Button

One comment

  1. Mi se pare o idee genială pe care cu siguranță o voi pune în practică. Nu m-am gândit niciodata să-mi scriu… cu toate că de multe ori, în sinea mea, vorbesc cu mine.
    Pf… ce senzație trebuie să fie să citești și să-ți reamintești despre ceea ce-ai fost cu 20 de ani în urmă…:)

Comments are closed.