Alegerile Zeului Zar

Share Button

zar01Un psihanalist, nemulțumit de viața sa și de ceea ce realiza în terapie cu pacienții, plictisit de toate, decide într-o zi că Hazardul îi poate schimba viața. Cum? Lăsând zarurile să decidă pentru el în toate aspectele vieții sale, de la relațiile cu membrii familiei lui și cu prietenii până la ce metode să aplice în cabinet cu clienții.

Metoda? Să decidă o listă de posibile acțiuni într-o situație și să stabilească ce număr le corespunde la zaruri. Dă cu zarurile și Hazardul decide ce să facă. Indiferent de rezultat, chiar dacă ar fi fost și acțiuni antisociale, psihanalistul acționează așa cum dictează zarurile, asumându-și consecințele actelor sale.

Teoria lui? Că există în noi părți de personalitate pe care nu le lăsăm să se exprime și să se exteriorizeze niciodată, care susțin în noi frustrări puternice. Dacă le lăsăm să se manifeste, atunci ne vom simți mai bine.

„Părea un proiect care să merite, demn de Marchizul de Sade. În mod conștient, doream să-mi confirm teoria privind maleabilitatea omului, dar mi se părea că aveam să obțin o plăcere nerațională, mai degrabă diabolică.”

Ce se întâmplă atunci când un psihiatru decide să-și lase toate Eurile reziduale, ne-exprimate, îngropate bine în străfundurile psihicului, să iasă la iveală transformându-le în opțiuni pentru zaruri?

Ce se întâmplă atunci când opțiunea Eului Dominant nu este aleasă de Zar (=Hazard)? Când în loc să te duci seara la culcare lângă soție, Zarul îți poruncește să te duci într-un bar de homosexuali, să faci dragoste cu vecina sau să omori un client? Ce urmări are Terapia Zarurilor practicată cu clienții?

Cartea Zarurilor explorează în detaliu punerea în practică a opțiunilor Hazardului.

Luke Rhinehart devine „Omul Zar”:

„Am început să cred că ființele umane sunt capabile de orice. Oamenii moderni, altfel bine direcționați, sunt atât de obișnuiți să caute în mediul social apropiat lor aprobare sau dezaprobare încât, având la dispoziție conducere, tonul și situația experimentală adecavate, ar trebui să pot să-i fac pe subiecți să-și modifice rolurile lor sexuale obișnuite.”

zar02Ce se întâmplă cu copiii „Omului Zar”? Ce moștenire primesc ei de la tatăl lor? La această întrebare răspunde Luke Rhinehart (pseudonimul scriitorului american George Cockcroft și, în același timp, numele personajului principal al celor două volume) în cartea „Întoarcerea Omului Zar”. Volumul cuprinde povestea fiului Omului Zar. Aparent detașat de familie și având o carieră de succes în lumea financiară, fiul Omului Zar descoperă că, de fapt, poartă cu el „fantome” ale trecutului, ce țin atât de relația cu tatăl său (dispărut de ani buni și a cărui moștenire o poartă fără să știe cu sine), cât și de frământările sale sufletești bine îngropate într-un sertar al minții.

Ce declanșează căutarea tatălui, cum parcurge drumul către cunoașterea de sine fiul Omului Zar și cum alege să folosească moștenirea tatălui? Numai Luke Rhinehart vă poate povesti.

Luke Rhinehart scrie o istorie despre cum cei care știu ce vor și se cunosc pe ei înșiși sunt destul de puternici pentru a înfrunta pericole și pot face tot ce-și doresc pentru a trăi la maximum viața ce le-a fost dată în dar. Iar cei care nu știu cine sunt și nu știu ce vor pot descoperi o poveste ce-i poate ajuta să-și afle calea.

Share Button

5 comments

    1. Dacă vei citi primul volum și vei dori apoi să citești continuarea și nu o ai, sau n-o găsești pe nicăieri, dă-mi de știre, facem cumva să îți împrumut cartea.

Comments are closed.