2114. Biblioteca viitorului

Share Button

keyArtista scoțiană Katie Paterson a conceput un proiect denumit „Biblioteca viitorului”, gândit ca o capsulă a timpului pentru cărți. Inițiativa presupune ca 100 de scriitori să doneze 100 de volume originale (fiecare autor câte o lucrare), orice gen literar sau de non-ficțiune, timp de 100 de ani. Toate materialele vor fi păstrate secrete (nepublicate, necitite de nimeni) până în 2114. Manuscrisele vor fi ținute într-o cameră-seif în Oslo, Norvegia, la Biblioteca Deichman.

Prima care a donat o carte scrisă de ea special pentru acest proiect este scriitoarea canadiană Margaret Atwood. Volumul se numește „Scribbler Moon” și titlul este singurul lucru pe care îl vom ști despre această carte până în 2114. Ea a vizitat, de curând, pădurea de lângă Oslo, unde 1000 de noi copaci au fost plantați în 2014 pentru ca peste 100 de ani să furnizeze lemnul necesar tipăririi celor 100 de lucrări.

Britanicul David Mitchell este următorul autor care va scrie în 2015 o carte ce va fi donată „Bibliotecii viitorului” în 2016.

„Este ceva magic”, a declarat Margaret Atwood pentru „The Guardian”. „Este ca povestea Frumoasei Adormite. Textele vor dormi pentru 100 de ani și, apoi, se vor trezi și vor prinde viață.”

Puteți citi mai multe despre acest inedit proiect în „The Guardian”:

1. „Margaret Atwood becomes 1st author to add secret story to Future Library

2. „Into the woods: Margaret Atwood reveals her Future Library book, Scribbler Moon

Share Button

2 comments

  1. Ce proiect fain! Păcat că nu vom apuca să citim cărţile, mai ales că Margaret Atwood este unul din scriitorii mei preferaţi.

    1. Ooo, cine știe? Poate se descoperă elixirul tinereții 🙂
      Trebuie să recunosc că și eu am simțit un mic „junghi” în inimă gândindu-mă că n-am șanse să citesc din seiful ăsta cu cărți…

Comments are closed.