Cum procesează creierul cuvintele?

Share Button

14188792087gdexCuvintele, identificate la nivel cortical ca imagini

O echipă de cercetători, condusă de neurologul Maximilian Riesenhuber, de la Centrul Medical al universității Georgetown a scanat creierele a 12 subiecți cu tehnica RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară). Studiul a fost publicat în martie în „Journal of Neuroscience”. Ei au vizat o mică arie din creier cunoscută ca implicată în recunoașterea cuvintelor denumită „the visual word form area” (VWFA) situată în spatele urechii stângi. Analog pe emisfera dreaptă se află aria denumită „the fusiform face area” care ne permite să recunoaștem chipuri. La copiii și adulții analfabeți ambele zone au același rol – recunoașterea fețelor. Pe măsură ce oamenii învață să citească, regiunea VWFA preia funcțiile de recunoaștere a cuvintelor.

Cercetătorii au prezentat voluntarilor serii de cuvinte reale și serii de cuvinte inventate. În cazul primelor, anumite seturi de neuroni au reacționat, pe când în cazul celor inventate reacția neuronală a fost difuză. După ce au antrenat subiecții să recunoască termenii inventați, neuronii au reacționat ca și în cazul celor reale. Concluzia cercetătorilor a fost că neuronii răspund la forma cuvintelor, nu la sensul lor.

Auzim cuvintele scrise în minte, chiar dacă nu le pronunțăm când citim

Într-un studiu coordonat de Lorenzo Magrassi, neurochirurg de la Universitatea din Pavia, Italia, și publicat în februarie în „Proceedings of the National Academy of Sciences USA”, el și colegii săi au făcut electrocortocografii (tehnică de studiere a activității electrice a scoarței cerebrale, care constă în aplicarea unor electrozi pe suprafața creierului) pentru 16 subiecți. Au măsurat activitatea neuronală din zona Broca în timp ce subiecții citeau în gând sau cu voce tare. Neuronii din zona corticală menționată au reacționat la fel în ambele situații, fapt ce i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că cuvintele sunt codate în funcție de „ambalajul” lor format din sunete, mai degrabă decât în funcție de semnificațiile lor.

Cele două cercetări confirmă încă o dată că cuvintele sunt procesate și catalogate la nivel neuronal în funcție de sunete de bază și forma vizuală.

Sursa: www.scientificamerican.com

 

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *