Și nu te poți opri? Cumperi compulsiv cărți, deși nu apuci să citești mai mult de una pe lună sau chiar mai rar? Ești încântat de ideea de a fi posesorul lor și de a le așeza frumos în biblioteca de acasă? Acorzi mai mult timp aranjării lor pe rafturi și inventarierii lor decât lecturii? Îți place să le admiri, să te întrebi cum ar fi să ai timp să le citești și, copleșit de atâtea posibile variante, te lași păgubaș – și, apoi pleci, găsind alte lucruri de făcut?
Și, totuși, visezi la cum ar fi să citești. Te simți chiar frustrat că deții din ce în ce mai multe volume, dar lista ta de lecturi e prea mică. Dar cum să decizi ce să alegi din atâtea volume atrăgătoare?
Dacă totuși scopul tău nu este doar de a poseda cărți, ci și de a citi măcar o parte din ele, poți apela la două metode. Le poți aplica pe amândouă în același timp. Una când ești plecat de acasă, cealaltă când ești acasă. Sau, poți alege doar una dintre ele.
Poți cumpăra o tabletă, pentru că la ea nu te va atrage nici textura, nici culorile, nici designul copertei, nici posibilitatea de a aranja ceva pe rafturile din casă. Vei fi doar tu cu textul. E ușor de dus peste tot, e ușor să descarci volumele și dacă nu îți place o carte, pur și simplu treci la următoarea.
Dacă ții să citești cărțile pe hârtie, pune un singur raft lângă pat, lângă fotoliul ori canapeaua unde îți place să citești. Pe raft pune 5 cărți pe care decizi că dorești să le citești. Lipește pe raft următoarele 3 reguli scrise pe o hârtie:
- Nu voi cumpăra o carte nouă decât atunci când am terminat de citit o carte de pe acest raft.
- Voi citi cărțile de pe raft în ordinea în care le-am pus acolo.
- Dacă o carte a stat mai mult de cinci luni pe raft, nu o voi mai citi și o voi dona sau o voi dărui unui prieten.