Hai-hui printre idei (7)

Share Button

Voi începe acest an pe blog… „Hai-hui printre idei”. Analizându-mi obișnuințele de lectură din ultimii ani, am observat anumite tendințe (să le zic… „confortabile”) în alegerea cărților – de pildă, aleg predominant literatură americană, engleză și franceză, citesc romane, dar puțină poezie și deloc dramaturgie, citesc jurnale sau eseuri și istorie, dar mai puține cărți de știință și filozofie. Așadar, am luat o decizie pentru 2016. Voi selecta pentru fiecare lună cărți din genuri diferite, cu autori din țări cât mai multe, încercând să mă provoc să citesc cât mai diversificat. Una dintre cărțile citite, ca să ridic ștacheta și mai sus, va fi într-o limbă străină – franceză sau engleză. Categoriile sunt (deocamdată):

 • Poezie
 • Dramaturgie
 • Roman/proză scurtă/povești în proză
 • Istorie/știință/filozofie
 • Dezvoltare personală
 • Literatură pentru copii

Voi scrie pe bilețele la începutul fiecărei luni cel puțin o carte pentru fiecare categorie. De asemenea, ca să fie și un pic de suspans, un bilețel îl voi lăsa gol, ca atunci când îmi cade el să aleg pe moment ce vreau să citesc (să nu fie chiar totul planificat), iar în cazul literaturii pentru copii o voi lăsa pe fiica mea să facă majoritatea alegerilor. Voi trage câte un bilețel pe rând (vor fi maximum 9 bilețele pe lună) pentru ca măcar ordinea citirii cărților să fie o surpriză.

P1380793 copy

Lista de lectură

Iată ce am ales pentru ianuarie:

 1. Arthur Rimbaud – Opere (poezie/eseu)
 2. Mario Vargas Llosa – Kathie și hipopotamul (dramaturgie)
 3. Chinua Achebe – Săgeata lui Dumnezeu (roman)
 4. Cervantes – Don Quijote (roman)
 5. Princess Splendor : the wood-cutter’s daughter (poveste în proză)
 6. Lao Tzu – Tao Te Ching – Calea și Puterea (filozofie)
 7. Richard Carlson – Poți fi fericit orice s-ar întâmpla (dezvoltare personală)
 8. Astrid Lindgren – Pippi Șosețica se îmbarcă (literatură pentru copii) – se citește „la cerere”

Primul bilețel tras a fost „ Poți fi fericit orice s-ar întâmpla”. Și pentru că muream de curiozitate ce-o să citesc după, am tras și al doilea bilețel – a ieșit cel gol – așa că am decis să citesc un roman – „Manazuru”, de Hiromi Kawakami.

Desigur, ce nu apuc să citesc în ianuarie va fi „reportat” în februarie!

E important cât de repede citim?

Viteza lecturii trebuie să fie… variabilă! Depinde de mulți factori, printre care scopurile lecturii (informare, înțelegere, divertisment) și natura/genul/stilul materialului de citit. A citi repede nu e un obiectiv în sine, iar a citi mult și repede nu înseamnă automat că ai câștigat ceva din asta, dimpotrivă e posibil să fie, ironic, doar… pierdere de timp! Am scris despre problematica vitezei citirii cărților în articolul „Despre viteza lecturii și despre ce m-au învățat cărțile”. Am găsit un articol interesant pe această temă pe site-ul lifehacker.com – „The Truth About Speed Reading”.

Lumea și noi înșine

Mi-a plăcut mult o frază din romanul „Solaris”, de Stanislaw Lem, care m-a făcut să mă gândesc la cât de dornici și curioși suntem să cunoaștem lumea din afara noastră, făcând asta adesea în detrimentul cunoașterii de sine, uneori tocmai pentru a fugi de noi înșine. Și tocmai pentru că noi suntem un mister pentru propria minte, intrăm de multe ori în conflict cu universul exterior nouă. Astfel, ceea ce nu știm despre noi poate deveni oricând o „armă” împotriva noastră.

„Omul a pornit în întâmpinarea altor lumi, a altor civilizații, fără să cunoască până la capăt propriile lui ascunzișuri, căile ce se înfundă, fântânile, ușile baricadate sau mascate.”

Video

Ce înseamnă ironia de fapt? Cum o putem folosi și în ce contexte? Câte tipuri de ironie există? Cum este utilizată ea în cărți și filme? Iată câteva videouri animate care prezintă modul în care ne putem folosi de ironie într-un mod inteligent.

Librăria care vinde o singură carte

Într-o librărie din Tokyo, cititorii pot cumpăra o singură carte, alta în fiecare săptămână. De ce a ales această formă de a vinde cărți, explică Yoshiyuki Morioka în articolul din „The Guardian” – „Japanese bookshop stocks only one book at a time”.

În loc de final…

Până pe 10 ianuarie 2016 este deschis outletul de cărți Humanitas de pe Magheru, în București. Programul este de luni până sâmbătă, între orele 10.00-22.00, iar duminica, între orele 11.00-20.00.

P1380615 copy

Share Button

2 comments

 1. Interesantă ideea cu bileţelele. Anul ăsta îl încep cu restanţe de anul trecut pentru că încă mai am multe cărţi necitite în bibliotecă 🙁 Trebuie să „implementez” şi eu cumva un sistem să le citesc, deşi deja am multe alte idei noi de lectură în afara bibliotecii personale.

  1. 🙂 Nu-mi fac griji dacă termin sau nu de citit ce mi-am propus, însă îmi fac griji că aș putea să ratez multe cărți bune din cauza obișnuințelor mele și vreau să mă provoc să citesc cât mai divers. Partea cu bilețelele e așa… pentru nițel suspans și amuzament. 🙂 Nici eu nu citesc doar ce am în biblioteca mea. Împrumut multe cărți de la biblioteca publică, iar acum va fi și mai și. De exemplu, dacă am citit în general puțină dramaturgie, am constatat că am doar vreo 5 cărți cu piese de teatru în casă. Deci, va trebui să merg des la biblioteca publică. Cel mai greu e când ajung acolo să mă țin de planul inițial, sunt atâtea tentații…

Comments are closed.