Când mă refer la erotism mă gândesc întâi de toate la senzualitate, la trăirea fizică a întâlnirii cu un partener. Pe parcursul acestei întâlniri, ia naștere intimitatea, apropierea fizică ducând treptat și la o apropriere sufletească mai mult sau mai puțin profundă. Întâlnirea și apropierea dintre oameni nu înseamnă neapărat că există iubire reciprocă, nu înseamnă că va exista o relație de dragoste de durată între ei.
Vă recomand de această dată 12 cărți de ficțiune citite de mine în care oamenii se întâlnesc, se apropie, își sondează sentimentele, încearcă să se cunoască, dar dragostea nu apare neapărat, iar când se naște sentimentul iubirii, chiar el este cel care ajunge să-i despartă uneori pentru totdeauna. Vă invit deci la o explorare a dansului începutului iubirii și a trăirilor fizice și sufletești specifice acestuia, mai degrabă decât la o descoperire a procesului dragostei în relațiile dintre oamenii care și-au mărturisit ce simt și și-au asumat o relație de lungă durată.
- Satyricon, de Petroniu
- Metamorfozele sau Măgarul de aur, de Lucius Apuleius
- Bijuteriile indiscrete, de Denis Diderot
- Un erou al timpului nostru, de Mihail Lermontov
- Noi, de Evgheni Zamiatin
- Țara zăpezilor, de Yasunari Kawabata
- Portocala mecanică, de Anthony Burgess
- Portocalele nu sunt singurele fructe, de Jeanette Winterson
- Eseuri de îndrăgostit, de Alain de Botton
- Trilogie murdară la Havana, de Pedro Juan Gutierrez
- Ascetul dorinței, de Kakar Sudhir
- În ochii Luciei, de Arthur Japin
Citind aceste cărți, veți putea explora modul în care căutăm și găsim (și apoi pierdem) persoanele care ne pot oferi dragoste și pe care le iubim. Cum apare atracția, cine pe cine și cum seduce, cum se consumă relațiile erotice, ce se întâmplă după ce procesul cuceririi se termină, cum apar sentimentele, cum ne clarificăm pentru noi înșine ce simțim și cum ne exteriorizăm – cum arătăm celorlalți ce simțim, cum ne influențează iubirea deciziile în viață și cum ne despărțim de cei pe care îi iubim și… de ce?
Am încercat să aleg cărți din diferite țări și perioade, tocmai pentru a urmări obiceiurile legate de procesul îndrăgostirii, de consumarea fizică a relațiilor, de modul de exteriorizare al sentimentelor. Pornind de la credințele magice din vremea Antichității și până la prejudecățile sau superstițiile de astăzi, e interesant să descoperim că mai degrabă formele/contextele manifestărilor iubirii s-au modificat, nu oamenii, și că indiferent de cum denumim ceea ce simțim și gândim, conținutul trăirilor și ideilor noastre nu e atât de diferit (așa cum poate ne-ar plăcea să credem) față de cel al strămoșilor noștri de acum două mii de ani.
De la prostituție la incest, de la adulter la poligamie, de la zoofilie la homosexualitate, de la atrație și seducție la relații sexuale, de la mariaj la despărțire, toate temele abordate au în comun un singur lucru – nevoia omului de iubire și modul în care erotismul reflectă această nevoie.
Păi dacă tot vorbim despre erotism, îți recomand și Pasiunea domnișoarei S., o colecție de scrisori erotice din Parisul anilor 1928-1930, care țes povestea unei relații pasionale și tumultoase între o Simone din ce în ce mai dezinhibată și un Charles eluziv. Dacă la început relația e mai timidă, sentimentele tentative, scrisorile mai scurte, în timp totul ia amploare, experiențele se aprofundează și se intensifică, iar emoțiile te poartă într-un adevărat carusel. Am scris despre ea aici: http://mihaelaburuiana.com/cartisicalatorii/pasiunea-domnisoarei-s-scrisori-erotice/
Mulțumesc pentru recomandare! 🙂 Pare interesantă!