Dragostea este motorul care îți dă energie, întreține viața și îți dă aripi. Dragostea te învață adevăratul sens al actului de a împărtași. Cu dragostea începe o călătorie alături de cineva. Nu contează durata acestei aventuri, ci modul în care știm să ne bucurăm de fiecare moment deosebit oferit de împărtășirea iubirii. Dar cu cine pornești în această călătorie? Te întrebi cum poți afla dacă e persoana potrivită pentru tine? E dragoste adevărată sau doar o pasiune de moment? Te întrebi: „Vom fi mereu așa apropiați? Ne vom pierde în rutina vieții de zi cu zi și vom pierde magia? Ne vom plictisi unul de celălalt? Ne potrivim într-atât de bine pentru a fi un cuplu pe termen lung?”
„Simptome” de îndrăgostit
- Vă completați frazele.
- Râdeți mult împreună.
- Te simți ascultat și înțeles.
- Puteți vorbi orice unul cu celălalt.
- Simți nevoia să te consulți des cu partenerul.
- Simți că puteți experimenta orice împreună.
- Aveți câteva pasiuni comune.
- Defectele celuilalt pălesc repede în fața calităților.
- Simțiți amândoi că ați fost destinați unul altuia.
- Dincolo de sexul fenomenal, împărtășiți o intimitate profundă.
Ghid de lectură pentru îndrăgostiți
Motto: „Deseori citeam aceleași cărți seara, în același pat, și apoi ne dădeam seama că pentru fiecare dintre noi fusese altă carte.” (Eseuri de îndrăgostit, Alain de Botton)
Cărțile pot fi partenerul ideal de „conversație” pentru un îndrăgostit. Ele îți vor pune întrebări, te vor determina să te gândești la diverse aspecte ale iubirii, îți vor deschide ochii în privința unor probleme ce țin de relația intimă dintre doi oameni; îți vor pune, practic, alți ochelari cu care să privești realitatea relațiilor tale amoroase. Odată întoarse toate paginile, vei avea „armele” cu care să cucerești și să păstrezi „cetatea dorită”. Dacă le vei folosi sau nu, asta depinde doar de tine!
Esențial
Eseuri de îndrăgostit, de Alain de Botton
Top 10 Ficțiune
- Frumoasele adormite, de Yasunari Kawabata
- Măgarul de aur, de Apuleius
- Doamna Bovary, de Gustave Flaubert
- Copiii teribili, de Jean Cocteau
- Poștașul sună întotdeauna de două ori, de James M. Cain
- Ziua trifidelor, de John Wyndham
- Ascetul dorinței, de Sudhir Kakar
- Apă pentru elefanți, de Sara Gruen
- Noi, de Evgheni Zamiatin
- Platforma, de Michel Houellebecq
Top 10 Non-ficțiune
- Maimuța goală, de Desmond Morris
- Anatomia iubirii, de Helen Fisher
- Rescrierea regulilor, de Meg Barker
- Paradoxul iubirii, de Pascal Bruckner
- Cele cinci limbaje ale iubirii, de Gary Chapman
- Arta de a iubi, de Erich Fromm
- Secretul cuplurilor fericite, de Yvon Dallaire
- Dragostea modernă, de Aziz Ansari și Eric Klinenberg
- Alegerea potrivită în dragoste. Forța inconștientului, de Bruno Humbeeck
- Domnii preferă într-adevăr blondele?, de Jena Pincott
Tehnici de biblioterapie pentru îndrăgostiți
Metodele prezentate pot fi folosite de parteneri cu scopul de a se cunoaște mai bine, de a comunica mai eficient și de a găsi „dansul” potrivit pentru cuplul lor.
Roagă-l pe partener să-ți recomande o carte pentru a o citi. Apoi, discută cu el despre ce ai citit. Întreabă-l de ce a ales tocmai acea carte, ce personaje i-au plăcut, cu care s-a identificat, ce personaje l-au intrigat, ce ar face el în anumite situații prezentate în carte, care ar fi versiunea lui pentru finalul cărții? Vei avea ocazia să-l cunoști mult mai bine. În acest fel, intri pe alte uși în mintea lui. Se identifică cu victima sau cu călăul? Îi plac personajele violente? I-au plăcut aceleași personaje ca și ție, sau nu? Așa îți vei da seama ce temeri are, ce lucruri îi plac, ce tip de oameni preferă.
Roagă-l pe partener să-ți povestească basmul lui preferat din copilărie. Observă ce a reținut din poveste, ce personaje i-au rămas în minte mai clar, pe care le-a uitat sau le-a „transformat”, ce își aduce aminte din acțiune și cum simte că l-a influențat acel basm.
Propune-i partenerului să meargă la o piesă de teatru despre familie. Întreabă-l apoi ce personaj ar alege să fie în piesă (ar fi tatăl, amantul, copilul, prietenul de familie, bunicul etc.?) și de ce s-a simțit mai apropiat de acel personaj.
Propune-i partenerului să citiți amândoi o piesă de teatru despre un cuplu. Învățați replicile dintr-o scenă și faceți-le o surpriză prietenilor seara, la o cină, jucând acea scenă din piesa de teatru. Observă ce discuții se iscă apoi între prieteni despre conversația cuplului din piesă și ce comentarii face el asupra personajului interpretat.
Citiți împreună un capitol dintr-o carte, un articol dintr-un ziar sau dintr-o revistă. Discutați despre ce ați citit, ce părere are fiecare despre cele lecturate. Puneți-vă întrebări în legătură cu acțiunile personajelor sau temele abordate în text.
Ascultați în același timp un audiobook. Puteți face asta în timp ce mergeți undeva cu trenul sau cu avionul. Discutați apoi despre ce ați fi schimbat în deciziile personajelor, cum ați fi creionat voi personalitatea acestora sau ce ați fi modificat în firul narațiunii?
Scrieți de mână, fiecare separat, o poveste de maximum trei pagini despre cum va arăta o zi anume în cuplul vostru într-o dată îndepărtată cu 5-10 ani față de momentul prezent. De pildă, cum vă veți petrece ziua în 21 august 2030? Păstrați-o și comparați cu realitatea când va veni momentul.
Scrieți de mână, împreună, o poezie cu cinci-șase strofe, fiecare scriind un vers, fără a-l vedea pe cel anterior. Practic vor fi două poezii independente intercalate. Cât de „coerent” sau cât de „unitar” vi se pare rezultatul final? Păstrați poezia. Peste ani, veți descoperi recitind-o noi sensuri și mesaje în conținutul ei.
Ce carte ar lua pe o insulă pustie partenerul tău? Care este cartea de care nu s-ar putea lipsi?
Stabiliți o dată pe an o destinație de vacanță inspirată dintr-o carte pe care ați citit-o amândoi și care v-a plăcut amândurora. Țineți un jurnal, în care să scrieți amândoi, despre aceste călătorii. Alegeți împreună o fotografie reprezentativă pentru ce ați trăit în fiecare sejur. Lipiți-o în jurnal și scrieți de mână, fiecare, câteva fraze, sub poză, despre orice doriți să vă aduceți aminte peste ani.
Hrană pentru suflet, hrană pentru trup
Pe lângă hrana sufletească, avem nevoie și de energie pentru trup. Prietena mea, Elena Ceciu, psiholog și coach în domeniul nutriției, publică în același timp cu mine câteva articole tematice pe blogul ei mananc-inteligent.ro. Desigur, începe și ea astăzi cu tehnici de psihologia comportamentului alimentar pentru îndrăgostiți. Scopul tehnicilor este să te ajute să faci față mai ușor situațiilor grele în cuplu, dar și să te bucuri de viață la maximum când iubești, chiar și… în bucătărie.
Dacă acorzi importanța cuvenită mâncării, cea care ne ține în viață, experiențele pe care le trăiești la masă pot fi foarte plăcute. Dar dacă acestea sunt trăite alături de persoana iubită, a lua masa capătă ceva magic. Acordă, așadar, importanță experiențelor de a mânca împreună cu partenerul, care te vor ajuta și să-l cunoști mai bine, și să relaționați intim. Să fie, oare, un sâmbure de adevăr în bine-cunoscuta zicală „dragostea trece prin stomac”?
Ce să mănânci când te îndrăgostești? Propunerea Elenei este… fondue de ciocolată. Găsești rețeta și sfaturile Elenei pe blogul ei – mananc-inteligent.ro.