Cum faci să nu mai trăiești grăbindu-te? Ce îți ocupă atât de mult timp încât nu mai ai răgaz pentru tine, pentru ce este esențial în viața ta? De ce nu poți realiza o activitate pe-ndelete, fără să te-ntrerupi inutil și fără să te gândești încontinuu că mai ai alte trilioane de lucruri de făcut? Cum ai ajuns aici? Ce te împiedică să încetinești ritmul, să ai răbdarea, să îți acorzi timpul necesar și să te bucuri de liniștea dorită în orice activitate pe care o faci? Alergi dintr-un loc în altul, dintr-o stare în alta, de la un om la altul, de la o acțiune la alta, alergi, dar nu observi, nu planifici, nu gândești pas cu pas ce te poate ajuta să-ți atingi obiectivele pe care le pierzi din vedere pe drum? Asta îți dorești? Să alergi spre sfârșitul vieții tale ca spre linia de final de la un maraton?
„Simptomele” celui mereu grăbit
- În timp ce faci o activitate deja te gândești la următoarea.
- Obișnuiești să faci mai multe lucruri în același timp (citești e-mailuri, mănânci, asculți știrile la televizor etc.).
- Sari etape des în diverse activități, pentru că „merge și așa” când te grăbești, sperând ca acest fapt să nu aibă consecințe (cel puțin nu unele grave).
- Ai un milion de lucruri de făcut înainte de a pleca de acasă și după ce ai ieșit din casă te întrebi – oare am închis gazele, oare am luat actele ce-mi trebuie etc. – și, desigur, întotdeauna ai uitat sau îți lipsește ceva.
- Nu reușești să-ți organizezi timpul în așa fel încât să realizezi ce ți-ai propus într-o zi; asta și pentru că listele tale nu se termină niciodată și mereu adaugi ceva în plus pe ele.
- Ți-e greu să decizi în ce ordine să faci ce ți-ai propus într-o zi, tinzi să începi mai multe și să finalizezi puține.
- Ai momente în care ți-ai dori să știi cum să-ți acorzi răgazul necesar pentru a face o activitate plăcută și pe care să o desfășori pas cu pas, însă aproape mereu te lași distras de alte lucruri și nu reușești să „savurezi” pe-ndelete acele momente.
- Ai impresia că faci puține lucruri pentru tine și chiar și pe cele care le faci simți că sunt parțial realizate și rar duse până la capăt.
- Ai dori să încetinești ritmul vieții tale, să decizi ce este esențial și ce nu, dar nu știi cum să faci asta.
- Ai vrea să înveți să ai răbdare, să te oprești pentru a te bucura de ceea ce faci cu plăcere și să realizezi liniștit și fără să te grăbești ce-ți dorești cu adevărat.
Ghid de lectură pentru cei mereu grăbiți
Motto: „Nici un drum nu este prea lung pentru cine merge agale și fără să se grăbească; nu există foloase prea îndepărtate pentru cel ce se înarmează cu răbdare.” (Caracterele, Jean de la Bruyère)
Simplul gest de a te așeza pe un fotoliu confortabil și de a citi o carte este un pas spre a opri nebunia grabei din viața ta. Închide televizorul, radioul, telefonul mobil și calculatorul. Fii sigur că nu vine nimeni în vizită și că nu e nimeni acasă măcar pentru o oră. Propune-ți să alungi din minte orice preocupare în acea oră. Vei constata că, după o oră de lectură și liniște, ai mai multă energie și motivație decât după câteva ore de somn. Mintea va fi mai limpede și, încet-încet, vei descoperi că se poate ca făcând lucrurile încet și cu răbdare să le faci mai bine și mai eficient decât grăbindu-te. În plus, paradoxal, vei realiza mai multe făcându-le lent, dar cu un scop clar, decât repede, dar fără busolă.
Esențial
Remedii lente, de Carl Honore
Top 10 Ficțiune
- Maestrul de go, de Yasunari Kawabata
- Sexul cireșilor, de Jeanette Winterson
- Minciuni pe canapea, de Irvin D. Yalom
- Așteptarea, de Rui Zink
- Asigurare pentru moarte, de James M. Cain
- Biografia foamei, de Amélie Nothomb
- Hobbitul, de J.R.R. Tolkien
- În căutarea oii fantastice, de Haruki Murakami
- Aleph, de Jorge Luis Borges
- Conștiința lui Zeno, de Italo Svevo
Top 10 Non-ficțiune
- Elogiu lentorii, de Carl Honore
- Despre frumusețea uitată a vieții, de Andrei Pleșu
- Despre nerăbdarea de a fi răbdător, de Dan C. Mihăilescu și Ciprian Măceșaru
- Călărind propriul tigru, de Giorgio Nardone
- Puterea pauzei, de Nance Guilmartin
- Musai List, de Octavian Pantiș
- Stările sufletești. Învățarea seninătății, de Christophe Andre
- Învață să câștigi timp, de Lothar Seiwert
- Arta esenței, de Dominique Loreau
- Mintea organizată, de Daniel J. Levitin
Tehnici de biblioterapie pentru cei mereu grăbiți
Momentele acordate cititului și scrisului sunt în sine unele care îl pot ajuta pe cel mereu pe fugă să se liniștească, să-și adune energiile și să se automotiveze să găsească un ritm potrivit pentru viața lui. Iată, mai jos, câteva idei în plus pentru a te ajuta să încetinești și să faci ordine în mintea ta.
Acordă-ți răgaz să-ți organizezi biblioteca. Ea este, de obicei, oglinda personalității noastre. E plină de cărți pe care nu le vei citi niciodată? Găsești greu o carte anume când o cauți pentru că nu știi pe unde e pusă? Cărțile sunt aruncate peste tot prin casă, fără nici o logică? Ei bine, e timpul să pui ordine în bibliotecă. Rezervă-ți o zi de weekend (sau chiar două) și decide ce volume vrei să păstrezi, care le vei citi acum sau în viitor, care sunt importante pentru tine din diverse motive (moștenire de la bunici, cadouri de la prieteni etc.) și hotărăște ce cărți nu vrei să le mai ții în biblioteca ta. Ultimele pune-le în cutii pentru a decide ulterior ce vei face cu ele – le vei da cadou prietenilor (vecinilor, colegilor de serviciu etc.) care vor dori să le ia sau le vei dona unei biblioteci publice ori unei familii nevoiașe. Cărțile care rămân în biblioteca ta aranjează-le cum dorești – după autor, colecție, genuri literare, teme abordate sau, ca să te joci puțin și să înveselești casa, așază-le după culori. Indiferent de criteriul ales, asigură-te că atunci când vei căuta o carte o vei găsi repede. Și, când vei cumpăra o carte, gândește-te bine dacă va ajunge în cutia din debara sau în biblioteca ta. Fii sigur că dorești să o citești și că va fi un o carte ce va merita să stea pe rafturile bibliotecii tale.
Imaginează-ți cum ar arăta colțul tău de lectură ideal – de pildă, lângă fereastra din dormitor, cu un fotoliu-șezlong, cu un taburet mare pentru picioare alături și cu o măsuță pe roți cu câteva sertare pe care să poți pune câteva cărți, jurnalul de lectură, un carnețel și un creion, câteva audiobookuri, un casetofon (dacă îți place să asculți muzică în timp ce citești), câteva reviste etc. Ei bine, după ce ți-ai imaginat colțul tău de lectură ideal, apucă-te de treabă și fă-l să devină realitate. Acordă lecturii minimum 30 de minute pe zi și, nu după mult timp, efectele benefice nu vor întârzia să apară. Colțul tău de lectură, confortabil și liniștit, te va ajuta să-ți limpezești mintea și să te relaxezi.
Ține un mic jurnal de lectură. Nu trebuie să fie stufos sau plin de texte lungi. Nu trebuie decât să îi acorzi 5-10 minute după ce ai terminat o carte. Scrie de mână în jurnal ce ai citit, ce idei ți-au rămas în minte, un citat-două care te-au marcat, câteva titluri de același autor care ai vrea să le citești sau ce cărți te-a făcut curios să citești volumul pe care tocmai l-ai terminat. Poți organiza jurnalul pe litere, de la A la Z, după autori sau după titluri, ca să-ți fie ușor să găsești ceva când ai nevoie. La sfârșitul jurnalului, lasă câteva pagini pentru „Lista de dorințe”, unde să scrii ce cărți dorești neapărat să citești. Cum ai reușit să termini 3 cărți din bibliotecă, fă-ți cadou o carte din această listă.
Și pentru că jocul este modul ideal de relaxare, nu te stresa prea tare să alegi cartea pe care vrei să o citești la un moment dat. Dacă nu te poți hotărî, fă-ți un „book jar” care să stea la loc de cinste pe măsuța din colțul tău de lectură. Într-un borcan sau o cutie pune 10-15 post-it-uri colorate pe care ai scris titlurile unor cărți. După ce ai terminat un volum, extrage un post-it și, gata!, știi ce vei citi. Ai grijă să ai mereu în „book jar” minimum 10 post-it-uri. Nu trebuie să apelezi mereu la „book jar”, ci doar atunci când nu poți decide ce să citești. Aceeași tehnică o poți aplica temporar până înveți să-ți organizezi mai bine activitățile. Ți-e greu să decizi ce să faci într-o zi? Lista e prea lungă. Nu-i nimic. Lasă întâmplarea să decidă până vei fi tu în stare să o faci. Scrie pe hârtiuțe ce ai de făcut și pune-le într-un bol. Alege una și fă ce scrie pe ea. Stabilește-ți un timp necesar pentru a o realiza și apoi ține minte cât ți-a luat de fapt să o realizezi. Altă dată vei ști cât timp să acorzi acelei activități. După ce ai terminat prima activitate, alege următoarea hârtiuță. Și tot așa, până le termini.
Planifică o dată pe săptămână o plimbare în parc. Ia cu tine o carte sau un audiobook și du-te să te bucuri de natură, de copii, de oameni, de viață. Respiră adânc, plimbă-te agale pe aleile parcului, așază-te, citește cartea sau ascultă la căști audiobookul, admiră viața din jurul tău. Îți poți da întâlnire acolo, de fiecare dată, și cu un prieten. Stați la povești, fără să vă uitați la ceas. Să fie o zi în care nimic nu e urgent, nimic nu e pe grabă, totul vine natural, firesc.
Propune-ți să intri într-o librărie o dată pe săptămână. Poate fi aceeași librărie sau mereu alta. Nu trebuie să cumperi cărți neapărat. Du-te acolo, așază-te pe un scaun, plimbă-te printre rafturi, răsfoiește cărțile care îți atrag atenția, citește paragrafe care ți se par interesante, analizează noile apariții editoriale. Stai acolo măcar 30 de minute, fără să te gândești ce ai de făcut după aceea. Dedică-te cărților și lumii lor jumătate de oră. Te vei întoarce cu mai multă energie și bucurie în lumea de dincolo de ușa librăriei.
Planifică o dată la două-trei luni o întâlnire cu prietenii tăi pasionați de lectură. În seara de lectură, bucurați-vă de cărți, ceai, biscuiți, prăjituri, muzică și filme bune. Împărtășiți unii cu alții impresii despre cărțile citite și lecturați fragmente preferate. La final, urmăriți un film pe care doriți cu toții să-l vedeți.
Scrie de mână o scrisoare din partea Eului tău care simte nevoia să încetinească ritmul și să savureze pe-ndelete micile plăceri ale vieții către Eul tău grăbit. După ce ai terminat-o, ține-o undeva pe-aproape. Când simți că Eul tău mereu pe grabă preia controlul, recitește-o.
Hrană pentru suflet, hrană pentru trup
Pe lângă hrana sufletească, avem nevoie și de energie pentru trup. Așa cum știi deja, Elena te așteaptă pe blogul ei să-ți împărtășească tehnici de psihologia comportamentului alimentar pentru cei care sunt mereu grăbiți. Aceste tehnici au ca scop să te ajute, pe de o parte, să conștientizezi compulsiunea de a face cât mai multe lucruri într-un timp foarte scurt, precum și cauzele ei. Pe de altă parte, te ajută să folosești această compulsiune în favoarea ta, pentru a te cunoaște mai bine, pentru a fi autentic. Acest lucru te va ajuta să scapi de dorința de a face mereu mai mult.
Încerci mereu să faci cât mai multe lucruri, cât mai repede; ai de bifat liste întregi pe marginea biroului. Însă odată terminate, nu-ți găsești liniștea, nu te simți fericit decât pentru puțin timp. Și nici nu poți fi foarte mulțumit, pentru că ai făcut totul în grabă, iar calitatea a tot ceea ce ai făcut a avut de suferit. Chiar și la masă îți bate inima cu putere și ești neliniștit pentru că te-ai oprit din activitățile tale urgente. Vrei să faci mereu mai mult pentru că, de fapt, nu ești mulțumit niciodată cu ceea ce ești în prezent. Vrei mereu mai mult, mereu altceva. Dar rezolvarea problemei nu constă în ceea ce faci sau în cât faci. Nu te vei simți mai bine decât dacă pornești pe drumul către propria persoană, către ceea ce înseamnă esența ta, către izvorul nesecat de înțelepciune și bucurie pe care îl ai în tine.
Pentru a încerca să faci lucrurile pe-ndelete, Elena îți propune o rețetă de… tort de ciocolată cu semințe de rodie. Vei avea nevoie de răbdare și de atenție, însă rezultatul va fi pe măsura efortului tău. Este o rețetă care nu te va lăsa să te grăbești sau să faci vreo greșeală. În plus, poți să împarți tortul cu prietenii tăi, care vor fi foarte încântați de ceea ce ai făcut. Vei trăi astfel o satisfacție și mai mare, pe lângă plăcerea gustului. Găsești rețeta și sfaturile Elenei pe blogul ei – mananc-inteligent.ro.
One comment
Comments are closed.