Atât de multe cărți, atât de multe idei și atât de mulți autori, fiecare constituind o lume fascinantă, mereu de explorat de către cititori curioși. Strâng aici câteva recomandări dintre lecturile de noiembrie 2020.

# Trenuri cu prioritate, de Bohumil Hrabal
Fiecare dintre noi este un tren, și nu toți avem prioritate. Ce faci când ești un tren care așteaptă prea mult să intre în stație, sau unul care deraiază de pe șine, sau unul care nu mai pleacă din stație, sau unul care nu mai oprește în nicio stație? Fiecare tren este altfel. Ce fac trenurile în vreme de război? Se pun în mișcare și își riscă integritatea. Iar unele se ciocnesc și se distrug. Poate doar așa își îndeplinesc misiunea. Sau destinul… depinde de perspectivă. În „Trenuri cu prioritate“, Bohumil Hrabal ne povestește despre cele două impulsuri care sfâșie omul de la începuturile tuturor timpurilor – cel de supraviețuire și cel de autodistrugere.

# Jurnalul unui librar, de Shaun Bythell
Ca să-l înțelegi pe celălalt e bine să-ți pui „papucii” lui pentru un timp. Așa că oricine dorește să-nțeleagă ce presupune munca de librar are ocazia să-și pună „papucii” unui librar citind cartea scrisă de Shaun Bythell. Vei locui pentru cateva sute de pagini într-o librărie și, cu siguranță, vei ști la final dacă ai stofă de librar sau nu.

# Paravanul-Iad și alte povestiri, de Ryūnosuke Akutagawa
Între lumini și umbre, din lumea dragonilor de poveste, Akutagawa țese personaje cutremurător de reale și înspăimântător de vii. Fantasticul din cotidianul nostru ți se dezvăluie cu naturalețe și te miri cum de nu l-ai observat până acum.

# Reuniunea, de Anne Enright
După ce am parcurs Europa cu Lampedusa între anii 1925 și 1930, am citit o poveste de dragoste și ne-dragoste ce începe în 1925 în „Reuniunea“ de Anne Enright. Pierderea unei familii înseamnă uneori formarea altei familii și apoi un curs de iubire sau ne-iubire, plin de momente în care vieți încep și se termină. Alcoolism, abuz sexual, abuz fizic, neglijență, ură, sinucidere – cum pot toate astea să fie iubire și ne-iubire în același timp? Ițele complicate ale vieții de familie, întrețesute și niciodată desfăcute, se regăsesc în acest roman de Anne Enright.

# Călător prin Europa, Epistolar 1925–1930, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa
O călătorie poate fi făcută în atât de multe feluri. Oricare ar fi forma pe care o alegi pentru a călători, ea îți va influența cu siguranță cursul vieții. Pentru Lampedusa, epistolele din timpul călătoriilor au fost, în primul rând, un bun exercițiu al condeiului, care l-au format pentru capodopera pe care ne-o va lăsa moștenire – „Ghepardul“.

Unul dintre lucrurile care m-au fascinat la scriitura lui Lampedusa este amestecul, l-aș numit „vrăjit”, al tragicului și al comicului specifice naturii umane. E genul acela de scriitor care, precum un magician al tainelor, îți dezvăluie, la fiecare lectură, alte și alte sensuri și perspective.
Vă recomand:
1 Sirena și alte povestiri
2 Ghepardul
3 Călător prin Europa