Ora de lectură în familie

Share Button

readIndiferent de vârsta copiilor, și cu atât mai bine dacă sunt mai mici pentru că se vor obișnui repede și vor învăța să fie cuminți, stabiliți o oră de lectură după masa de prânz sau cină, în fiecare zi.

Dacă prichindeii încă nu știu să citească, aveți câteva variante (nu le aplicați pe toate în aceeași oră de lectură, ci pe rând): să le puneți o poveste la radio, pot asculta un audiobook, să le dați mai multe reviste sau cărți cu poze multe pe care să se uite, dintre care o parte să fie cărți senzoriale care să le stimuleze simțurile (pipăit, miros etc.).

Nu interveniți dacă vă cer să citească o carte de mai multe ori. E specific vârstei mici. Pot citi o carte de câte ori doresc până când decid să aleagă alta. Lăsați-i să decidă ei ce vor să citească. Le puteți da sugestii, dar nu le impuneți! De asemenea, nu vă opuneți dacă vă anunță că renunță la o carte care nu le place.

Întreruperile trebuie descurajate și, uneori, atunci când reușesc să citească o oră fără să vă deranjeze deloc, prichindeii pot primi premiu o cărticică nouă. Premiul trebuie să fie o surpriză, nu o recompensă de condiționare, deci nu e recomandat să fie dat mai mult de o dată pe săptămână.

La finalul orei de lectură, încurajați copiii să vă povestească despre ce au citit și faceți și voi acest exercițiu, spunându-le câteva lucruri pe înțelesul lor. Veți constata că vor fi încântați!

Uneori, ora de lectură se poate transforma în jumătate de oră în care voi alegeți ceva să le citiți cu voce tare copiilor, iar în cealaltă jumătate de oră, decid ei ce să vă citească.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *