Yahoo

Share Button

horseToți știm și folosim cuvântul yahoo. Care e, însă, povestea lui? Ei bine, a fost utilizat pentru prima dată de irlandezul Jonathan Swift. Acesta l-a folosit în cartea „Călătoriile lui Gulliver”, publicată în 1726. Mai exact, în cea de-a patra parte a călătoriilor a lui Gulliver, în țara Houyhnhnm.

Yahoo-i sunt în cartea lui Swift niște ființe inferioare, brutale, agitate, fără rațiune, care pot fi cu greu învățate ceva. Sensul s-a păstrat până azi în dicționare – „a rude, noisy, or violent person”. Ca înfățișare, seamănă cu maimuțele, dar niște maimuțe umanoide. Aceste ființe sunt cele mai detestate pe tărâmul Houyhnhnm unde caii (houyhnhnm-ii) sunt rasa superioară.

În Australia, cuvântul yahoo desemnează un monstru uriaș și păros. Cuvântul a fost consemnat la începutul secolului XIX și e posibil să fi fost preluat dintr-un termen (sau o asociere de termeni) folosit de aborigeni.

Motorul de căutare Yahoo! își are originea în alăturarea primelor litere din sintagma Yet Another Hierarchical Officious Oracle, însă clar a fost folosit datorită formei simple și expresive. Asta și pentru că „Ya-hoo!” este, în limba engleză, o exclamație de bucurie sau încântare.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *