Contează doar topul personal

Share Button

top03E plin internetul de topuri despre cărți și se scriu multe cărți ce conțin numeroase topuri: cele mai bune cărți ale tuturor timpurilor, cele mai bune titluri ale unui autor sau cele mai bune volume dintr-un anumit gen literar, cele mai cunoscute cărți cu o anumită temă sau topul cărților cel mai bine vândute într-un an, ori topul vânzărilor editorilor pe o perioadă de timp. Enumerarea poate continua. Căci poți oricând să aduni niște oameni (fie scriitori, critici literari, profesori de literatură, fie doar cititori înfocați) și să-i întrebi care sunt cărțile lor favorite.

Aceste topuri sunt, de cele mai multe ori, sursă de frustrare. Căci mulți descoperă că nu au citit ce e în top. Cât de mult contează însă aceste topuri?

Topurile pot oferi cel mult o orientare către titluri considerate având o anumită valoare culturală, titluri reprezentative pentru un autor, pentru un spațiu cultural sau pentru o civilizație. Desigur, contează și cine face recomandarea – e departamentul de marketing al unei edituri sau un grup de critici literari?

Oricum ar fi, valoarea lor individuală tinde spre zero. Oricine le citește nu trebuie să se raporteze la ele personal. Asta pentru că individul are nevoie să lectureze volumele care-i servesc nevoilor, dorințelor și scopurilor personale. Dacă scopul este să scrieți articole la un ziar despre noile apariții sau dacă este să predați despre literatura contemporană, este posibil ca topurile să fie de un anumit folos. Însă, dacă scopul este să aflați cum să scăpați de insomnie, cum să comunicați mai bine cu copiii sau cum să depășiți o stare de deprimare, sunt șanse mici ca topurile să vă ajute cu ceva. Indiferent care sunt scopurile fiecăruia dintre noi, cărțile sunt instrumente eficiente pentru a ne conduce pe drumul ce dorim să-l urmăm, de aceea selecția lor e esențială și nu trebuie să țină cont de topuri generale.

Cel care contează e topul personal, contează cărțile care vă oferă informațiile, abilitățile sau experiențele de care aveți nevoie pentru a vă împlini propriile obiective.

Și pentru că topul personal e poate mult mai greu de realizat, în comparație cu cele servite pe tavă de unii și de alții, puteți apela la un biblioterapeut pentru a vă ghida în alcătuirea lui în funcție de obiectivele pe care vi le stabiliți.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *