Ghid de lectură pentru perfecționiști

Share Button

Mulți oameni suferă în tăcere, adunând frustrări și nemulțumiri în suflet, pentru că au fost educați în spiritul perfecționismului. Întotdeauna li s-a cerut să facă totul bine și standardele impuse lor de cei din jur au fost mereu înalte, indiferent dacă ei își doreau să realizeze un lucru sau nu, indiferent dacă erau sau nu interesați de activitate, indiferent dacă aveau abilitățile necesare sau nu pentru a duce la bun sfârșit ceva. Dacă aceste cerințe din mediu sunt completate de o personalitate ambițioasă, competitivă și dornică să-și depășească mereu propriile limite, atunci există șanse mari ca respectiva persoană să devină perfecționistă. Dacă ești conștient de această caracteristică a ta, și știi să o ții sub control, poți reuși să trăiești fără să fii dărâmat de eșecuri, fără să vrei să controlezi tot ce faci și pe cei din jur și fără să intri în depresie dacă nu-ți iese ceva. Dacă nu, e posibil să devii foarte bun în ceea ce faci, însă riști să te îndepărtezi de ceilalți, să te izolezi, să ai stări de depresie, să te epuizezi peste măsură și să-ți trăiești viața pe pilot automat.

 „Simptomele” perfecționistului

 • Îți este teamă tot timpul de eșec.
 • Faci tot ce ține de tine să eviți orice greșeală în activitățile pe care le desfășori.
 • De multe ori, ajungi la epuizare, din cauză că verifici de mai multe ori modul în care ai realizat ceva.
 • Nu știi să te odihnești. Ai mintea plină de gânduri care nu te lasă să dormi liniștit și împăcat.
 • Ceri mereu mai mult și mai mult de la tine. Găsești mereu ceva ce poate fi făcut și mai bine.
 • Te concentrezi prea mult pe amănunte și nu mai distingi ceea ce este neimportant de ceea ce este cu adevărat important.
 • Ai vrea ca și ceilalți să fie la fel de riguroși ca tine. Te supără că mulți oameni neglijează atâtea detalii.
 • Te organizezi excesiv. Ai liste în telefon, pe un carnețel, într-o agendă, pe e-mail, în mai multe documente pe calculator. Chiar și așa, nu reușești să faci tot ce plănuiești.
 • Ceilalți te percep extrem de rigid și destul de cicălitor. Nu prea faci compromisuri și nu știi când să te oprești din a cere totul… perfect.
 • Ai vrea să te relaxezi, dar nu știi cum. Îi invidiezi pe cei care reușesc să profite la maximum de timpul lor liber, fără să fie copleșiți de griji în privința lucrurilor pe care nu le-au terminat sau pe care nu le-au făcut… perfect.

Ghid de lectură pentru perfecționiști

Motto: „Perfecționismul nu este o căutare a ceea ce e mai bun în noi, ci a ceea ce e mai rău – acea parte din noi care ne spune că nu vom fi niciodată suficient de buni. Perfecțiunea înseamnă egoism deghizat în virtute.” (Cum să cultivi creativitatea copiilor, Julia Cameron)

Cărțile te pot ajuta să conștientizezi toate trăsăturile de personalitate și toate acțiunile tale care au ajuns să-ți domine viața și să te determine să te îndepărtezi de nevoile și de dorințele tale autentice. Scopurile pe care ți le propui trebuie să fie sută la sută ale tale, nu ale altora, iar standardele pe care ți le impui atunci când faci ceva trebuie să fie realiste. Nu spune nimeni că nu trebuie să-ți testezi limitele, însă e nevoie să faci asta fiind conștient că este ceea ce îți dorești tu și doar tu. Dacă ți-este teamă tot timpul ce vor spune alții, cum te vor privi și ce vor crede despre tine, nu ești pe drumul cel bun. Tu trebuie să fii împăcat cu tine însuți și autentic în primul rând față de tine.

Esențial

Control imperfect. Lupta noastră continuă cu puterea și renunțarea, de Judith Viorst

Top 10 Ficțiune

 1. Însemnări din subterană, de F.M. Dostoievski
 2. Pe drum, de Jack Kerouac
 3. Candid sau Optimismul, de Voltaire
 4. Parfumul, de Patrick Suskind
 5. Portocalele nu sunt singurele fructe, de Jeanette Winterson
 6. Linii de umbră, de Amitav Ghosh
 7. Zarvă în grădina de guave, de Kiran Desai
 8. Această orbitoare absență a luminii, de Tahar Ben Jelloun
 9. În ochii Luciei, de Arthur Japin
 10. Marele portret, de Dino Buzzati

Top 10 Non-ficțiune

 1. Imperfecți, liberi și fericiți. Practici ale stimei de sine, de Christophe Andre
 2. Partea luminoasă a părții întunecate. De ce să fii complet și cu bune, și cu rele, de Todd Kashdan și Robert Biswas-Diener
 3. Marile detalii. Mici schimbări care generează mari influențe, de Steve J. Martin, Robert B. Cialdini și Noah J. Goldstein
 4. Ce să faci… când ți-e teamă de greșeli, de Claire A.B. Freeland, Janet McDonnell și Jaqueline B. Toner
 5. Gândirea de tip cutie neagră. Cum ia naștere inovația din eșecuri, de Matthew Syed
 6. Gândirea paralelă, de Edward de Bono
 7. Revoluția somnului. Cum să îți schimbi viața noapte de noapte, de Arianna Huffington
 8. Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege, de Jacques Salome și Sylvie Galland
 9. Creierul și inteligența emoțională. Noi perspective, de Daniel Goleman
 10. De ce oamenii deștepți fac greșeli prostești, de Madeleine L. Van Hecke

Tehnici de biblioterapie pentru perfecționiști

Dacă ai tendința de a face liste peste liste, planuri peste planuri de lectură, mai bine renunță la ele. Pur și simplu, citește ce ai chef, tot ce te face să te relaxezi, să evadezi din cotidian și să te îmbogățești sufletește. Desigur, poate ai de citit și pentru serviciu și nu te poți eschiva de la această sarcină. Dar în timpul tău liber, dă-ți voie să fii… „dezorganizat“ cu lecturile. Lasă emoțiile și intuiția să decidă.

Fă-ți ordine în bibliotecă – o ordine, să-i zicem, „radicală“. Renunță la tot ce nu te interesează, dar ai cumpărat pentru că „ar trebui“ să citești sau dintr-o toană de moment. Cărțile necitite de foarte mult timp vor rămâne, cel mai probabil, tot necitite. Ține în bibliotecă doar ce îți place foarte mult, ce te interesează cu adevărat și cărțile citite dragi ție. Toate celelalte fă-le cadou prietenilor, cunoștințelor, colegilor de la serviciu, oricui este interesat de ele. Lor le vei face o bucurie, iar tu vei renunța la un balast, atât fizic, cât și mintal.

După ce faci ordine în bibliotecă, fă o selecție de câteva cărți pe care vrei să le citești în perioada imediat următoare. Fii realist. Nu-ți impune standarde nerealiste, de genul 10-15 cărți pe lună. E suficient să citești 2-3 cărți pe lună. Nu e vorba să citești… îndeajuns, ci să citești relaxat, de plăcere, liniștit.

Pune-ți pe noptiera de lângă pat maximum 5 cărți pe care vrei să le citești într-o lună. Dacă o carte rămâne acolo mai mult de 6 luni, sigur n-o vei mai citi. Dăruiește-o altcuiva care se va bucura de ea. N-o lăsa să fie „tristă“ și „neapreciată“, lăsată de izbeliște la tine pe noptieră. Citește câteva pagini înainte de culcare. E o activitate care te va ajuta să te relaxezi și să adormi mai repede.

Cumpără niște post-it-uri mai mari și plasează-le prin cărțile la care știi că-ți va face plăcere să revii. Se spune că adevăratul cititor este cel care revine iar și iar la paginile care l-au interesat, care i-au trezit sentimente și care l-au determinat să-și pună întrebări. Așadar, scrie pe post-it-uri lucruri importante pentru tine identificate în cărțile citite.

Joacă-te nițel. Intră într-o librărie sau într-o papetărie și cumpără-ți niște semne de carte haioase, niște creioane, niște post-it-uri de diverse mărimi și culori, o lampă de citit, o „îmbrăcăminte“ simpatică pentru cărți – orice te face să zâmbești și să te simți mai bine în compania cărților.

Când citești o carte și nu reușești de nicio culoare să o termini, nu te stresa. Asta este. N-o citi dacă constați că nu e pe placul tău. Dacă e o carte de beletristică, imaginează-ți propriul final. Dacă e un volum de non-ficțiune, gândește-te doar la ce ți-a fost de folos din ce-ai citit. Și mergi mai departe la următoarea carte. Dacă pe cele neterminate nu mai vrei să le păstrezi, dăruiește-le altora.

Identifică un coleg, un prieten, o cunoștință care să fie pasionat/ă de aceleași teme sau cărți ca tine. Întâlniți-vă o dată pe lună să discutați despre ce citiți și ce vă pasionează. Poate, cu timpul, veți mări… grupul.

Du-te la întâlnirile unui club de lectură, dacă găsești unul care să abordeze subiecte care te interesează. Vei afla acolo oameni care au și ei aceleași dileme, probleme, preocupări… ca și tine. Și ei cumpără cărți pe care nu le citesc, și ei renunță să citească unele cărți etc. Mai presus de toate, și ei sunt oameni… imperfecți ca noi toți.

Fă-ți abonament la biblioteca de cartier sau din oraș. Desigur, dacă ești suficient de norocos să existe. Programează-ți două vizite pe lună, în funcție de programul tău și al bibliotecii. Vei descoperi acolo noi comori de lectură și poți petrece câteva ore liniștite, înconjurat de volume interesante și într-un mediu calm și plăcut.

Apropo de plăcere. Nu lăsa să treacă vreo zi în care să nu-ți faci măcar o plăcere – un pahar cu vin, o înghețată, o plimbare în parc, o oră de vizionat un serial preferat, 10 pagini din cartea de pe noptieră… Bucură-te de viață! Fii imperfect!

Hrană pentru suflet, hrană pentru trup

Întreaga ta viață este dominată de un gând: cum să faci lucrurile perfect? Cum să găsești dieta perfectă? Cum să ai sănătatea și corpul perfecte? Pentru asta, stabilești standarde înalte, greu de atins, care îți aduc frustrare și suferință și duc la abuz de sine (diete hipocalorice, exerciții epuizante, înfometare etc.). Dar toate acestea ascund de cele mai multe ori frica de moarte și promisiunea (falsă!) că, dacă găsești dieta perfectă, vei accede la nemurire.

De data aceasta, Elena a ales o rețetă care-ți oferă o mare libertate în realizarea ei. Asta înseamnă că nu e nimic foarte strict și că e cazul să-ți folosești creativitatea. Uită de reguli, simte-te liber și lasă-te în voia intuiției și… a gustului! Așadar, te invit să descoperi o… tortilla cu legume.

Tehnicile de psihologia comportamentului alimentar au ca scop să te ajute să conștientizezi dacă ești un perfecționist, dacă ești mereu în căutarea dietei și a corpului perfecte, să înțelegi ce implică acest lucru și să îți ofere căi pentru a te detașa de dorința de a face mereu lucrurile perfect. Le poți afla doar accesând blogul mananc-inteligent.ro.

Share Button