Rezultatele unui studiu INS (Institutul Național de Statistică) citat de Mediafax, astăzi, 7 februarie 2014, în articolul „Românii alocă doar 90 de minute pe lună pentru spectacole de teatru, cinema şi galerii de artă. Cât timp citesc”, arată că un român citește zilnic, în medie, 13 minute.
Desigur, este o medie făcută pe toată populația. Se pare că puțini citesc mult și mulți nu citesc deloc. Oricum ar fi, 13 minute zilnice de lectură ar face bine oricui. Din păcate, mă tem că realitatea este că puțini citesc ore bune pe zi și îi fac „citiți” statistic și pe aceia care nu o fac deloc.
Aceste 13 minute sunt media pe populație, cum spuneam mai sus. Pe categorii de vârstă lucrurile stau astfel: „copiii de 10-14 ani citesc în timpul liber în medie 26 de minute zilnic, tinerii de 15-24 ani 19 minute zilnic, iar persoanele de 25 ani şi peste în medie 10-12 minute zilnic.”
Cum se termină facultatea, când se citește pentru examene și lucrări, se pare că lectura e abandonată în favoarea altor activități. Nu mai e timp pentru ea. Asta pentru că a citi n-a fost niciodată, pentru mulți, în slujba scopurilor stabilite personal, ci în slujba obiectivelor stabilite de profesori. Nu prea e onorabil pentru sistemul de educație faptul că „produsele” lui pleacă la drum în viață fără abilitatea de a selecta lecturile care să le facă plăcere, să le ajute personal și în carieră și să le susțină eficient dorința de a avea succes în ceea ce își propun să facă. Neștiind tehnicile necesare de selecție, confruntat cu marea de posibilități, tânărul alege alte activități și nu mai folosește acest instrument valoros – cartea.
Cum să îi învățăm pe elevi să învețe și să renunțăm la pretenția ca ei să știe informații în detrimentul metodelor de a aplica cunoștințe și de a dobândi abilități?
Am bănuiala că nu se vrea asta prin politicile de educație. De ce să avem cetățeni echilibrați, formați conform abilităților lor, care știu să găsească informația și să o folosească în beneficiul lor? Din aceștia trebuie să fie puțini, nu? Majoritatea trebuie să fie ușor de manipulat și, mai mult, nu trebuie să-și dea seama de asta, așa-i?