Prima listă este alcătuită din romanele preferate ale lui Orhan Pamuk publicate în secolul XX, între anii 1960 și 1990. Vorbește în detaliu despre ele în cartea Romancierul naiv și sentimental, în care analizează ce înseamnă să fii scriitor, să fii cititor, care e relația dintre ei și ce face ca un roman să fie „bun”.
„Așa cum muzeele conservă obiecte, și romanele conservă nuanțele, tonurile și miresmele unei limbi, exprimând în termeni colocviali gândurile obișnuite ale oamenilor și modul aleatoriu în care mintea sare de la un subiect la altul. (…) Plăcerea care derivă din lectura unui roman este diferită de cea simțită la vizitarea unui muzeu, deoarece, în loc să conserve obiecte în sine, romanele conservă întâlnirile noastre cu acele obiecte – adică percepția noastră despre ele.”
- Foc palid, Vladimir Nabokov (1962)
- Șotron, Julio Cortazar (1963)
- Trei tigri triști, Guillermo Cabrera Infante (1967)
- Într-un stat liber, V.S. Naipaul (1971)
- Orașele invizibile, Italo Calvino (1973)
- Dacă într-o noapte de iarnă un călător, Italo Calvino (1979)
- Mătușa Julia și condeierul, Mario Vargas Llosa (1977)
- Viața – manual de întrebuințare, Georges Perec (1978)
- Insuportabila ușurătate a ființei, Milan Kundera (1984)
- O istorie a lumii în 101/2 capitole, Julian Barnes (1989)
„Cred că realizarea cea mai mare a unui romancier, din postura lui de creator și artist, este capacitatea de a construi un roman sub forma unei enigme, a unui puzzle a cărui soluție dezvăluie centrul. (…) A scrie un roman înseamnă a crea un centru care nu poate fi găsit în lumea înconjurătoare și a-l ascunde în interiorul peisajului – a juca o partidă de șah imaginară cu cititorul.”
Dintre cărțile pomenite de Orhan Pamuk în această carte, am extras câteva pe care încă nu le-am citit și sper să o fac la un moment dat. Deci iată și a doua listă de lectură.
- Război și pace, Lev Tolstoi
- În căutarea timpului pierdut, Marcel Proust
- O călătorie sentimentală, Laurence Sterne
- Educația sentimentală, Gustave Flaubert
- Muntele vrăjit, Thomas Mann
- Robinson Crusoe, Daniel Defoe
- Moby Dick, Herman Melville
- Povestea lui Genji
- Ulise, James Joyce
- Memoriile lui Hadrian, Marguerite Yourcenar
„Omul modern citește și are nevoie de romane pentru a se simți în largul lui în lume, căci relația cu universul său din care face parte este deteriorată…”