Accidental

Share Button

coperta_888_bigAli Smith ne propune în romanul „Accidental” un tur în caruselul interior al unei familii. Un Alter Ego al autoarei introdus printre membrii familiei ne permite să săpăm în peștera adâncă a vieții psihice a fiecăruia dintre ei, să le urmărim șirul gândurilor și să le analizăm motivațiile. Un fel de halucinație colectivă, coordonată de forțele interioare ale mamei, tatălui vitreg, ale fetei și ale băiatului. Fiecare vede dintr-un unghi diferit îngerul infiltrat printre ei și pentru fiecare viziunea înseamnă un alt drum, o călătorie spre sinele autentic.

Sfârșitul? Nu ești sigur care e sfârșitul, dacă nu cumva casa goală e simbolul pierderii, dincolo de momentul în care îngerul dispare. A dispărut împreună cu cel care a luat decizia plecării lui? A devenit cel care l-a însoțit spre plecare înger la rândul lui… cu aceeași misiune?

Ali Smith imaginează un… detectiv de suflete, care face slalom printre gânduri și dialoguri mentale, printre subînțelesurile cuvintelor (ne)rostite și printre tăcerile celor vii. Cum știm sigur că suntem vii?

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *