Romanul „Tânără în comă”, de Douglas Coupland, se învârte în jurul întrebării: lumea evoluează sau regresează?
Tehnologia civilizației noastre ne ajută să fim mai buni, mai eficienți sau mai fericiți? Dacă mobilul nostru are mai multe aplicații, înseamnă că și noi suntem mai rapizi, eficace sau mai deștepți? Dacă am inventat atâtea lucruri care să ne ușureze viața, asta înseamnă că abilitățile pe care le avem acum sunt mai bune și ne folosesc mai mult decât acum 100 de ani?
Dacă toate aceste invenții, mașinile, frigiderele, mobilele, etc. n-ar mai funcționa într-o zi? Dacă orice sursă de hrană ar trebui să o procurăm direct, fără să o cumpărăm de la magazin? Ce am pierdut odată cu această… civilizație? Mai dormim bine? Mai mâncăm sănătos? Avem timp de relații adevărate cu familia și prietenii? Deținem controlul asupra deciziilor noastre?
Romanul lui Coupland este o distopie care încearcă să ne pună pe gânduri în privința acestor aspecte ale vieții moderne.
- E lumea de azi în comă indusă artificial sau va intra într-o comă cauzată de „bolile” stilului nostru de viață ori este deja în comă și totul e doar un vis?