„Regenerarea”, „Ochiul din ușă” și „Drumul fantomă” sunt cele trei romane care alcătuiesc „Trilogia regenerării”. Pat Barker se concentrează pe diferitele tipologii de soldați care participă la un război – cum îi fac (sau nu!) față și care sunt consecințele asupra lor?
Știu soldații de ce și pentru ce luptă? Dincolo de patriotism, iubirea de familie și de țară, ce îi motivează să-și riște viața în luptă? Care sunt resorturile interioare care îi determină pe unii să fie viteji și imbatabili în luptă și pe alții slabi și ușor de doborât? Cum se împletesc contextele sociale, politice, economice cu cele psihologice pentru a croi un anumit tip de personalitate? Există vreo rețetă a rezistenței psihice pe timp de război? De ce cei care condamnă războiul participă la el cu rezultate mai eficiente decât cei care îl acceptă fără să crâcnească?
Experiențele atroce trăite în război, tranformarea psihică și fizică a soldaților, efectele rănirii sau morții lor asupra familiilor, supraviețuirea în condiții de război… ce preț a avut pacea de care ne bucurăm azi?
Inspirate din fapte și personaje istorice reale, romanele te introduc într-un univers în care spitalul de psihiatrie devine refugiul minților „rătăcite” care-și doresc pacea, iar câmpul de luptă este purgatoriul nebunilor care acceptă să moară crezând că știu de ce și pentru ce. Iar faptul că toate astea se întâmplă și astăzi în anumite părți ale lumii… îți dă fiori!
Pacea pare ceva normal pentru noi acum. Războiul e doar la televizor, departe de noi. Dar războiul a fost mii de ani „normal”, un eveniment ce putea surveni oricând, oriunde. Apreciem noi pacea așa cum ar trebui?