Biblioteca, oglinda personalității noastre

Share Button

Nu există cărți care să joace mai bine decât altele rolul de „terapeuți”. Nu există liste de lectură obligatorii care să garanteze rezolvarea unei probleme. Totul depinde de cititor, de nevoile și de dorințele sale, de cum vrea să-și trăiască viața.

Astfel, biblioteca ar trebui să fie ca o oglindă a noastră. Cărțile din ea trebuie să spună povestea intereselor și dorințelor noastre, a problemelor rezolvate și a succeselor sau eșecurilor noastre. Dar, din păcate, de cele mai multe ori, este oglinda dispoziției în care eram la un moment dat când ne-am nimerit într-o librărie. Și cam atât!

287994_4458

Astăzi, biblioterapia este un ansamblu complex de tehnici și este folosită de mulți specialiști în sănătate mentală. Ea presupune recomandarea anumitor lecturi (ficțiune, non-ficțiune, benzi desenate, articole diverse, poezie etc.), a unor materiale audiovizuale (filme, documentare etc.) și a redactării de texte, precum și desfășurarea unor activități artistice în funcție de preferințele unei persoane. Principalele scopuri ale biblioterapiei sunt autocunoașterea, autodezvoltarea și autoterapia.

Toate aceste activități îți oferă posibilitatea obținerii unor abilități și cunoștințe și ocazia trăirii unor experiențe diverse. Dar ceea ce au de oferit ele devine util doar dacă atunci când le alegem ținem cont de anumiți parametrii ce ne definesc – personalitate, obiective în viață, plăceri personale, dorințe anume. Aici intervine biblioterapeutul. Te ajută să-ți definești clar obiectivele în viață, să îți cunoști bine trăsăturile de caracter, să descoperi ce abilități ai și cum le poți dezvolta etc. În funcție de acestea, se alcătuiește o listă anume de activități (lectură, redactare de texte, filme etc.), adaptată particularităților unei persoane.

Fiecare carte e o călătorie și un exercițiu de comunicare. O călătorie într-o lume unică, cu peisaje, personaje, frumuseți și neguri speciale și un exercițiu de comunicare inedită cu mintea unui om pe care, deși nu l-ai întâlnit niciodată, te lasă să-i cunoști o parte din suflet prin intermediul scriiturii sale. Întâlnim probleme similare cu ale noastre și, uneori, găsim soluții eficiente pentru noi împreună cu autorul și personajele sale.

A citi e ca și când ai lua o pastilă pentru sănătatea minții. Dar ca orice medicament, dacă nu îl iei cu cap și cu măsură, poate ajunge să dăuneze sănătății.

Biblioterapia îi ajută pe oameni să învețe să se organizeze, să știe cum să își împartă timpul și energia în așa fel încât să-și rezolve eficient problemele de zi cu zi și să-și atingă țelurile pe care și le propun. Astfel, biblioteca fiecăruia poate deveni, cu adevărat, oglinda personalității sale.

Share Button