O zi în trei momente fericite

Share Button

Vă invit să faceți un experiment o săptămână. În fiecare seară, cu zece minute înainte de vă culca în pat, așezați-vă confortabil într-un fotoliu. Puneți un cronometru să sune după cele zece minute, când trebuie să vă opriți din ce faceți și să vă culcați. Scrieți pe un carnețel, agendă sau caiet trei lucruri care au mers bine în ziua care tocmai a trecut și, alături, motivele pentru care acele lucruri au decurs bine. Chiar dacă au fost mai multe evenimente fericite, alegeți din toate doar trei – cele care au cea mai mare valoare pentru voi. Nu faceți nimic altceva în cele zece minute (nu asculați muzică, nu lăsați televizorul deschis, nu vorbiți la telefon etc.).

write

Este important să scrieți de mână. De asemenea, nu scrieți pe hârtii pe care le puteți pierde. Caietul, agenda sau carnețelul pe care scrieți nu îl/o folosiți să vă notați altceva. Lucrurile bune nu trebuie să fie de o importanță capitală, ci doar lucruri care v-au făcut plăcere, care v-au înseninat ziua, care v-au determinat să vă simțiți bine, să zâmbiți sau să vă bucurați nespus („Soțul meu mi-a dăruit un buchet de flori, preferatele mele”, „Am luat masa cu o prietenă pe care n-am văzut-o de mult timp”, „Mi-am cumpărat o haină pe care mi-o doream mult și sunt încântată cum îmi vine” etc.).

Pot fi, desigur, și lucruri importante precum „Soția fratelui meu a născut azi un bebeluș sănătos” sau „Am reușit să obțin promovarea pe postul dorit de mine”.

Alături de fiecare eveniment fericit, răspundeți neapărat la întrebarea „De ce s-a întâmplat?”. Astfel, pentru exemplele de mai sus, motivele ar putea fi:

  • „Soțul meu mi-a dăruit un buchet de flori, preferatele mele” – „Știe cât de mult îmi înseninează ziua un buchet cu florile mele preferate pe măsuța de lucru. Mă iubește mult, gesturile astea mici îmi dovedesc sentimentele lui.”
  • „Am luat masa cu o prietenă pe care n-am văzut-o de mult timp” – „Mi-era tare dor de ea, așa că știind că am o după-amiză liberă, am sunat-o ca să ne întâlnim.”
  • „Mi-am cumpărat o haină pe care mi-o doream mult și sunt încântată cum îmi vine” – „Am economisit trei luni pentru a-mi lua haina asta, dar a meritat. Am avut ambiție să strâng banii necesari.”
  • „Soția fratelui meu a născut azi un bebeluș sănătos” – „Fratele meu și soția lui își doreau mult să aibă un copil. Iar eu sunt încântată să fiu mătușă.”
  • „Am reușit să obțin promovarea pe postul dorit de mine” – „Am lucrat la câteva proiecte de succes și am fost remarcată. Îmi doream promovarea, dar nu mă obseda. Mă bucur că a venit mai repede decât mă așteptam.”

După o săptămână, faceți o evaluare a experimentului. V-a ajutat în vreun fel? Ați conștientizat ce vă determină să aveți succes și ce nu? Ați reflectat la ce vă bucură și ați ales să vă bucurați mai des? Cum e starea voastră psihică? Sunteți mai optimiști?

După evaluarea rezultatelor experimentului, veți dori poate să îl transformați într-un obicei zilnic. Succes!

Share Button