Ocolul lumii în 196 de cărți

Share Button

Scriitoarea Ann Morgan și-a propus să citească o carte din fiecare țară de pe glob într-un an. Astfel, în 2012 a inițiat experiența. Iată un experiment de lectură interesant! A creat un blog pentru a discuta cu cititorii din toată lumea despre ce i-ar recomanda aceștia să citească, mai ales din țări despre care nici nu auzise. Blogul este ayearofreadingtheworld.com. Aici, a scris și recenzii ale volumelor lecturate.

A avut mari dificultăți în cazul unor țări, pentru că nu a găsit traduceri în limba engleză. Dar a avut ajutor de la numeroși cititori pasionați, de la scriitori etc. și a reușit să-și atingă scopul – a citit, în 2012, 196 de cărți, una din fiecare țară de pe glob.

cropped-header-006
@Ann Morgan, blog ayearofreadingtheworld.com

„Mi-am dat seama că nu sunt izolată de ceilalți, că sunt o rotiță dintr-o rețea ce împânzește tot mapamondul. Una câte una, țările din lista mea, alcătuită în ideea unui exercițiu intelectual, s-au transformat în locuri pline de viață, vibrând, pline de râsete, iubire, furie, speranță și frică. Tărâmuri care odată mi se păreau exotice și îndepărtate mi-au devenit apropiate și familiare – locuri cu care mă pot identifica. Înainte de toate, am învățat că ficțiunea face lumea REALĂ.” (spune Ann Morgan în articolul „Reading the world in 196 books”, de pe bbc.com)

Un top 10 al lui Ann Morgan

 1. Albania – Ismail Kadare Broken April
 2. Canada – Nicole Brossard Mauve Desert
 3. Cehia – Bohumil Hrabal Too Loud a Solitude
 4. Mongolia – Galsan Tschinag The Blue Sky
 5. Myanmar – Nu Nu Yi Smile as they Bow
 6. Pakistan – Jamil Ahmad The Wandering Falcon
 7. Serbia – Srdjan Valjarevic Lake Como
 8. Sierra Leone – Ismael Beah A Long Way Gone
 9. Tajikistan – Andrei Volos Hurramabad
 10. Togo – Tete-Michel Kpomassie An African in Greenland

91SLO6FNHbLÎn februarie 2015, va apărea cartea „Reading the World: Confessions of a Literary Explorer”, în care Ann Morgan scrie în detaliu despre călătoria ei în jurul lumii prin lectură. Cartea poate fi PRE-comandată de pe Amazon.co.uk.

Nici nu vreau să mă gândesc ce probleme ar fi să găsesc cărți în limba română din unele dintre cele 196 de țări, noroc că citesc și-n engleză și-n franceză, dar chiar și așa sunt convinsă că provocarea ar fi dificilă, dar nu imposibilă, așa cum a dovedit Ann Morgan. Iar încercarea ar fi mai ușoară pentru că Ann Morgan a publicat online lista cu țările și cu lecturile ei. Le găsiți și voi aici – ayearofreadingtheworld.com. A scris în listă în dreptul fiecărei țări ce cărți a avut în vedere și dând click pe numele țării găsiți ce carte a ales să citească în 2012 și cum a ales.

La o rapidă „evaluare” a listei am numărat cam 40 de țări din care am citit cărți de ficțiune și non-ficțiune. Până la 196 este un drum lung. E clar că trebuie să iau măsuri!

Gata, de mâine fac un tabel cu țările și încep să notez din ce țări sunt autorii cărților pe care le citesc. La sfârșitul anului 2015 fac analiza și în 2016 caut să diversific.

Voi prin câte țări ați călătorit până acum prin intermediul cărților?

Share Button

2 comments

 1. Ah! Sunt geloasa ca nu mi-a venit ideea asta. Si pe Ann pentru materializare. Tie iti doresc 196 x 2 :)!

  1. Este un „experiment” într-adevăr interesant!
   Mulțumesc de urare! Sper ca măcar în vreo 10 ani să ajung să citesc măcar o carte din fiecare țară… 🙂

Comments are closed.