Arta manuscrisului dezvăluită copiilor

Share Button

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, joi, 23 aprilie 2015, între orele 18.00-19.30, la Biblioteca Națională a României (Sala de lectură pentru copii şi tineret Ionel Teodoreanu, etajul I) va avea loc cea de-a patra întâlnire din cadrul „Atelierului de carte rară”, coordonat de Dana Panighianț, artist plastic şi bibliotecar. Tema atelierului va fi „Arta manuscrisului”. La atelier pot participa copii cu vârsta între 6 și 12 ani. Se va discuta despre:

  • Ce sunt manuscrisele?
  • Cum se realizau ele, înainte de apariţia tiparului?
  • Cât de preţioase sunt?

Copiilor li se va propune un nou exercițiu de imaginație: aflați într-un scriptorium sau într-un atelier de anluminură, locuri în care aveau acces doar cei care realizau manuscrisele (copiștii și ilustratorii). Aceștia vor afla informații despre felul în care erau realizate cărțile înainte de apariţia tiparului, despre copiști și ilustratori, despre valoarea artistică și istorică pe care o au cărțile manuscrise, despre specificul cărții manuscrise din spațiul occidental și despre cel al cărții manuscrise din spațiu românesc.

11133746_974203215932497_7508606258629222511_n

La finalul întâlnirii, copiii vor primi o reproducere după o pagină dintr-un manuscris aflat în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, o planşă decorată, conţinând un text cu definiţii ale unor noţiuni utilizate în cadrul atelierului, precum şi o diplomă de participare – Diplomă de rubricatore (creator de ornamente de carte).

Participarea la „Atelierul de carte rară” este gratuită.
Înscrierea se face pe baza permisului de cititor (eliberat pe loc), în limita locurilor disponibile, la adresa de e-mail: atelierecarterara@bibnat.ro.

Share Button