Florence Scovel Shinn folosește pilde ale înțelepciunii milenare din Biblie pentru a-i (re)conecta la ei înșiși pe cititori. „Ușa secretă către succes” nu numai că se află în noi înșine, dar cheia se află în mâinile noastre!
„Folosiți cu înțelepciune ceea ce aveți și veți deschide calea pentru a primi și mai mult.”
Pare simplu, pus în atât de puține cuvinte, însă sunt doar doi pași de urmat: să aflăm ce înseamnă „succesul” pentru noi și să ne cunoaștem suficient de bine calitățile și resursele cu care am fost înzestrați pentru a le obține.
Pentru a dărâma zidul ce ne separă de propriul succes, zid reprezentat adesea de gândul numit de Florence Scovel Shinn – „ghimpele suprem”, trebuie să îl identificăm și să decidem că nu mai dorim să-l lăsăm să ne înrobească.
Succesul în sine nu este un „secret”, este un mod de viață bazat pe autenticitate – pe a ști cine suntem cu adevărat, ce ne dorim, ce avem nevoie, succesul este un „sistem” atât de a gândi, cât și de a simți. Dacă tu ești pasionat și interesat de ceea ce faci, dacă depui tot sufletul în realizările tale, ceilalți vor simți asta și, astfel, vei avea succes.
Florence Scovel Shinn ne atrage atenția asupra puterii cuvintelor. Ele au putere atât asupra noastră (ne direcționează energiile, iar dacă gândurile sunt negative, energiile nu vor fi pozitive), cât și asupra celor din jur (pe care îi influențăm cu perspectiva noastră asupra lucrurilor). Trebuie să facem loc în viața noatră doar cuvintelor care ne conduc spre succes, care aduc schimbări pozitive. Esența verbalizării este conștientizarea și după conștientizarea a ceea ce suntem și a ceea ce vrem vine și manifestarea (punerea în practică).
„Culegi mereu roadele cuvintelor tale.”
Însă cum faci să schimbi așteptările când ești obișnuit de mult timp să te aștepți la pierderi, lipsuri sau eșecuri?
„Începeți prin a vă comporta de parcă v-ați aștepta la succes, fericire și abundență. Pregătiți-vă pentru binele vostru. Faceți ceva care să arate că îl așteptați.”
Adică, Florence Scovel Shinn ne spune să ne implicăm activ în visele noastre. Nu doar să le visăm, să le lăsăm să fie reale, să pătrundă activ în viața noastră prin orice mic gest posibil la un moment dat, prin orice gând pozitiv față de ceea ce ne dorim. Cine ne sunt dușmanii în acest demers? Propriile proiecții mentale negative bine „împlântate” în mintea noastră. Aceste proiecții negative nasc emoții negative care sunt ca o otravă pentru suflet, dar și pentru trup (căci nasc energii negative).
„…trebuie să te simți bogat, să te vezi pe tine însuți ca fiind o persoană bogată, trebuie să fii mereu pregătit pentru bogăție. La fel ca un copil mic, joacă-te de-a omul bogat.”
„Imaginația este atelierul omului, foarfeca minții, cu ajutorul căreia, el își decupează constant evenimentele din viața lui. (…) Când oamenii își pierd puterea de a-și imagina propriul bine, ei „pier” (sau se ruinează).”