V-ați făcut vreodată radiografia psihică de cititor? Inspirată de mai multe cărți despre cititori și lectură citite în 2015, am alcătuit un chestionar pentru a vă invita să reflectați la personalitatea voastră de cititori.
Destinul cititorilor e abordat de mulți scriitori, care la rândul lor, sunt cititori avizi. Am ales 15 citate din 15 cărți care abordează soarta și caracterul lectorilor. După fiecare citat, găsiți câte o întrebare inspirată de tema volumului din care l-am selectat. Răspunsurile la întrebările de mai jos vă pot ajuta să vă creionați portretul personal de cititor.
1 „A fi disponibil înseamnă și a fi vigilent. Capul tău nu-i o ladă de gunoi în care arunci cărți. Dacă o prăjitură chiar nu-ți place, o mânânci totuși? Răspunsul e: depinde. Ca să-ți creezi gustul, ca să capeți încredere în gustul tău, trebuie mai întâi să ți-l educi.” („Cititorul din peșteră”, de Rui Zink)
Cititorule, tu cum îți educi gustul pentru lectură?
2 „Primul lucru, precum spuneam, e calitatea cunoștințelor noastre. Al doilea lucru, strâns legat de primul, e răgazul necesar pentru a le digera. Iar al treilea lucru e dreptul de a săvârși fapte întemeiate pe ceea ce învățăm din primele două.” („Fahrenheit 451”, de Ray Bradbury)
Cititorule, pui în faptă ceea ce înveți din lecturile tale?
3 „Atunci când citesc, nu citesc de fapt, iau doar frazele frumoase, le savurez ca pe bomboane, ca pe un pahar de lichior pe care-l beau încet, până când simt că ideea se răspândeşte în mine, ca alcoolul. Şi astfel, se resoarbe în mine, se resoarbe în creierul şi în inima mea, făcând să-mi pulseze venele până la rădăcină.” („O singurătate prea zgomotoasă”, de Bohumil Hrabal)
Cititorule, ești dependent de lectură sau cărțile îți oferă momentele necesare pentru a fi liber să-ți trăiești fericit viața?
4 „Biblioteca pe care ți-o formezi reprezintă o viață. Niciodată, ca să zic așa, un număr de cărți răzlețe.” („Casa de hârtie”, de Carlos Maria Dominguez)
Cititorule, biblioteca ta e oglinda personalității și experiențelor tale sau un străin ce-ți ocupă un spațiu vital din viață?
5 „Era cartea pe care mi-o dorisem dintotdeauna: odată ce-ai terminat-o, nimic nu mai e la fel, nici viața asta amărâtă, nici lumea asta nenorocită.” („Balzac și Micuța Croitoreasă chineză”, de Dai Sijie)
Cititorule, îți alegi lecturile în așa fel încât să simți că te poți schimba pe tine și lumea din jur după ce citești?
6 „Pentru că adevărul celor spuse este ceea ce faci, poți foarte bine să lași la o parte cuvintele.” („Cititorul”, de Bernhard Schlink)
Cititorule, trăiești propria ta poveste, dincolo de cuvinte, sau doar experiențele altora prin povești?
7 „Există persoane nedemne de a poseda anumite cărți, după cum există cărți care își merită stăpânii.” („Aerul pe care îl respiri”, de Care Santos)
Cititorule, soarta cărților tale e în mâinile tale. Cum le „croiești” destinul?
8 „Cărțile sunt locul unde totul are o explicație. Viața este locul unde nimic nu se explică. Nu mă surprinde că unii preferă cărțile. Ele dau sens vieții. Singura problemă este că dau sens vieții altora, niciodată vieții tale.” („Papagalul lui Flaubert”, de Julian Barnes)
Cititorule, care este sensul vieții tale? În ce valori se ascunde sensul vieții tale?
9 „Cititorul este acela care percepe sensul; cititorul atribuie sau recunoaște obiectului, locului sau evenimentului o anumită citire posibilă; cititorul e acela care trebuie să dea sens unui sistem de semne, iar apoi să-l descifreze. Noi toți ne citim pe noi înșine și citim lumea din jurul nostru pentru a percepe dintr-o privire ce suntem și unde suntem. Citim ca să înțelegem ori ca să începem să înțelegem. Nu avem cum să nu citim. Cititul, aproape în aceeași măsură ca respirația, este o funcție vitală.” („Istoria lecturii”, de Alberto Manguel)
Cititorule, cât de bine te citești pe tine și cât de bine te citesc alții?
10 „Grație alchimiei cuvintelor, experiența unui om poate deveni experiența tuturor, iar acea experiență, distilată, din nou, în cuvinte, poate servi scopului tainic și singular al fiecărui cititor.” („Biblioteca nopții”, de Alberto Manguel)
Cititorule, ce experiențe ești gata să oferi altor cititori?
11 „Scopul nu e să vezi ori să citești cu orice preț, ci să știi să valorifici această activitate și să extragi din ea o hrană consistentă și durabilă.” („Nu sperați că veți scăpa de cărți”, de Jean-Claude Carriere și Umberto Eco)
Cititorule, știi să prețuiești ce-ți dăruiesc cărțile?
12 „Atunci când se hotărăște să citească un roman, fiecare cititor își alege o astfel de oglindă în funcție de gustul său personal.” (…) „Intențiile cititorului sunt la fel de importante ca și cele ale scriitorului.” („Romancierul naiv și sentimental”, de Orhan Pamuk)
Cititorule, cum selectezi hrana mentală de care ai nevoie?
13 „Înfrățirea scriitorului cu cititorul este semnul dezordinii creatoare pe care o aflăm în diversitatea manuscriselor și este primul pas către un „compromis istoric”, în urma căruia Autorul îi va acorda Lectorului dreptul la libertatea interpretativă, acceptând diferențele și diversitatea.” („Iubite, cetitoriule…”, de Mircea Vasilescu)
Cititorule, cum faci ca să-ți diversifici lecturile pentru a afla noi perspective de a înfrunta viața?
14 „Lectura în sine se desfășura aproape mecanic, ceea ce îi dădea timp să admire jocul dintre litere și fundal. Își concentră atenția asupra umbrelor, pe măsură ce acestea își făceau apariția pe fundal și, după o vreme, avu impresia că ele urmăreau firul narativ. Când textul vorbea despre doi bărbați și un cal, putea simți că pe fundal se aflau două siluete călare pe un cal, iar când descria o moară de vânt, putea simți cum brațele acesteia se învârteau, spintecând aerul în spatele ceții albe.” („Biblioteca umbrelor”, de Mikkel Birkegaard)
Cititorule, ești stăpânul imaginației tale? Cum faci diferența dintre fantezie și realitate?
15 „În timpul acestei plimbări, condus de mâna lui Balzac prin comedia sa umană, și făcând cunoștință cu peste patru mii de personaje (un german le-a numărat!), mi se părea că trăiam o altă viață, mult mai bogată și mai mare decât a mea, încât aveam impresia că trăisem două vieți de om. Pornind de la lumea lui, am căpătat un nou punct de vedere asupra lumii mele.” („Singur”, de August Strindberg)
Cititorule, ești conștient de lanțurile mentale care te încătușează în universul tău interior? Ce faci ca să le sfărâmi?