Citim diferit pe dispozitivele digitale în comparație cu modul în care citim din cărțile tipărite? Multe studii realizate în diverse domenii – psihologie, tehnologie computerizată, pedagogie – arată că atunci când citim de pe ecrane o facem mai lent, mai puțin precis și înțelegem mai puțin. Deși tehnologia încearcă să recreeze experiența citirii unei cărți tipărite, există diferențe inclusiv la nivelul experienței tactile. Cercetările arată că oamenii învață mai repede și mai mult dacă folosesc materiale tipărite. De asemenea, nivelul înțelegerii unui text scade pentru că dispozitivele digitale nu permit reîntoarcerea intuitivă și rapidă asupra unor părți de text și nici personalizarea textului (subliniere, culori, semne de carte, note scrise pe carte etc.). Dar, la acest capitol, tehnologia câștigă teren. Iar creierul începe să se adapteze la utilizarea noilor aparate digitale, așa că, în curând, diferențele se vor atenua.
Cum citește creierul
Pentru a înțelege de ce există aceste diferențe între lectura pe diverse aparate și cea pe hârtie, trebuie să înțelegem cum funcționează creierul. Nu avem o zonă cerebrală specifică destinată citirii. Creierul împrumută pentru această activitate zone destinate inițial pentru alte activități – regiuni responsabile cu vederea, cu identificarea de chipuri, obiecte și imagini sau cu coordonarea motorie. Creierul identifică cuvintele cum identifică obiectele. De exemplu, așa cum facem diferența între o pară și un mandarină, așa creierul diferențiază literele între ele.
Creierul percepe un text ca pe un teritoriu. Când citim construim o reprezentare mintală a textului, similar modului în care construim mintal o hartă a unui teritoriu fizic. Din acest punct de vedere, cartea tipărită oferă creierului mai multe puncte de orientare și mai multe posibilități de rememorare a anumitor structuri de text.
Scopurile lecturii
Conform studiilor, dacă scopul citirii este divertismentul nu contează dacă lecturăm o carte tipărită sau un text în format digital. Dacă scopul este strict de informare (articole, poze etc.) dispozitivele moderne sunt mai eficiente, permițând o accesare de informații rapidă. Dacă scopul este de înțelegere, de memorare pe termen lung și de prelucrare de informații pentru progres, atunci cărțile tipărite oferă anumite avantaje (menționate mai sus) pe care aparatele încă nu le pot suplini suficient. Asta însă nu înseamnă că nu vor recupera teren în viitor și în această privință.
Referințe
În articolul „The Reading Brain in the Digital Age: The Science of Paper versus Screens” de pe site-ul scientificamerican.com găsiți referiri la mai multe cercetări din diverse țări referitoare la această problemă – diferențele de lectură între cărțile tipărite și diverse aparate digitale. Alte două articole interesante, pe aceeași temă, sunt -„Are paperbooks really disappearing?” de pe site-ul bbc.com și „Why Humans Prefer Print Books” de pe site-ul scitechconnect.elsevier.com.