Am revenit într-o bibliotecă publică după mulți ani. Deși aveam de mult timp în gând să-mi fac abonament, găseam mereu motive să amân. Ceea ce m-a determinat să-mi reînnoiesc abonamentul a fost dorința de a o duce pe fetița mea la bibliotecă. Nu poți cumpăra toate cărțile pe care ți le dorești, însă asta nu înseamnă că nu le poți citi. În plus, biblioteca este un loc unde te poți întâlni cu alți oameni pasionați de lectură și poți participa alături de ei la diverse activități interesante.
Cum noi mergem la filialele Bibliotecii Metropolitane din București, deși nu locuim în Capitală, voi vorbi despre avantajele de a avea abonament aici. Bănuiesc că orice bibliotecă publică din orice oraș al țării (acolo unde mai există) oferă, în mare măsură, aceleași tipuri de servicii.
1. Nu plătești nici pentru a-ți face abonament, nici pentru alte servicii oferite de bibliotecă.
2. Oricine își poate face abonament, inclusiv copiii. Abonamentul poate fi făcut la orice filială din București, necontând adresa din buletin.
3. Odată ce ai abonament, poți împrumuta cărți de la orice filială din București.
4. Poți împrumuta (maximum 6 materiale/abonament) nu doar cărți, ci și DVD-uri cu filme, CD-uri cu muzică, CD-uri cu povești sau activități educative pentru copii etc. Se găsesc, de asemenea, la bibliotecă diverse volume în limbi străine (franceză, engleză, italiană, spaniolă, germană etc.).
5. Poți ține documentele împrumutate 21 de zile și, apoi, poți prelungi perioada de împrumut (telefonic sau prin e-mail) încă 21 de zile.
6. În timpul programului bibliotecii, ai acces la calculatoare pentru a naviga pe internet și poți consulta orice material dorești din patrimoniul bibliotecii.
7. Pe site-ul oficial al Bibliotecii Metropolitane, este publicat catalogul general al cărților deținute de fiecare filială. Acolo poți căuta (chiar dacă nu ai abonament) orice carte care te interesează. În plus, dacă ai abonament, poți rezerva o carte dacă nu este împrumutată și poți vedea când este returnată la bibliotecă dacă este împrumutată.
8. Pe site-ul oficial al Bibliotecii Metropolitane, ai posibilitatea să faci propuneri de achiziții de cărți completând acest formular.
9. Fiecare filială a Bibliotecii Metropolitane București organizează evenimente culturale diverse, atât pentru copii, cât și pentru adulți, la care poți participa gratuit.
10. Există câteva filiale ale Bibliotecii Metropolitane București care au spații special amenajate pentru copii (cu cărți, jucării, mobilier specific) pentru a-i împrieteni cu cărțile și lectura și pentru a-i face să se simtă confortabil în bibliotecă.
Mie mi-e şi ruşine să zic că am o filială a bibliotecii Metropolitane chiar la parterul blocului în care stau şi nici acum nu am abonament. În liceu şi facultate aveam abonament la toate bibliotecile posibile, dar, acum consider mai la îndemână să cumpăr cărţile. Poate totuşi mă mobilizez şi eu anul ăsta să-mi fac abonament, cine ştie ce comori ascunse pot descoperi.
Nu pot să cred!!! Te invidiez!!! Eu mă simt grozav la bibliotecă, e ca și când aș păși într-o altă dimensiune a timpului și spațiului. E ceva magic să fiu printre atâtea cărți. Nici nu știu cum aș face să NU mă duc la bibliotecă dacă aș avea una așa de aproape. 🙂