Ce s-ar întâmpla dacă în loc de medicamente doctorii ar prescrie pe rețete cărți? Deja există un program interesant în Marea Britanie care permite pacienților ce dețin o rețetă de cărți să obțină un abonament gratis la o bibliotecă publică.
Biblioterapia (o tehnică a psihoterapiei, de fapt, veche de când omul preistoric a desenat primele semne sau imagini pe zidurile peșterilor) folosește cartea pentru a ajuta pe oricine să se ajute pe sine citind, scriind, făcând parte din grupuri de lectură sau de creație literară. Cheia acestei tehnici de autoterapie este „a împărtăși”.
A împărtași cu sine ceea ce o carte trezește în noi și a împărtași cu ceilalți ceea ce o carte ne-a transmis, cum ne-a schimbat sau nu, ce gânduri sau sentimente ne-a trezit, ce experiențe ne-a determinat să trăim. Apoi, a împărtași scriind despre aceste sentimente, gânduri și experiențe. A împărtași, discutând cu oricine e dornic să comunice, mesajele din cărți sau din propriile creații literare (orice formă ar lua acestea, poezie, povești, nuvele, romane ș.a.) pentru a „da mai departe” beneficiile comunicării între oameni prin lectură și scris.
Nu există liste de cărți recomandate, nu există rețete de cum să descoperi cărțile ce te pot ajuta, nu există ghiduri care să ne învețe ce să îi sfătuim pe alții ce să citească. Așa cum nu există reguli de înțelegere a unui mesaj scris. Câți oameni îl citesc tot atâtea sensuri se ascund în el.
Important este să fim în contact cu aceste mesaje și să transmitem, la rândul nostru, altele. Să nu ne lăsăm izolați și să nu ne autoizolăm.
Suntem o reţea de suflete şi doar un EU nu există. Suntem NOI şi a împărtăşi este cheia de a pătrunde în reţea. Obiectivul? Doar să fim bine împreună. EU poate fi doar un ghid sau un mediator printre NOI.