Intrați într-o librărie. Ca să găsiți o carte. Dacă aveți un scop, un autor, un titlu recomandat de cineva, un volum de care aveți nevoie, va fi relativ simplu. Îl găsiți, îl cumpărați. Desigur, vor exista tentații de a achiziționa și alte cărți. Cel mai bine ar fi să luați un cadou. Căutarea lui vă va distrage atenția și nu veți pleca acasă cu mai multe cărți decât ați plănuit.
Așadar, când ajungeți în librărie, să aveți clar în minte ce vreți să cumpărați. Fără a elimina, desigur, posibilitatea de a lua un cadou sau de a găsi o carte la care nu v-ați gândit și care, la o analiză atentă, constatați că vă poate servi scopurilor pe care le aveți.
Deținerea cărților nu e un atu. Devine chiar o adevărată problemă. Duce la frustrări, la stări de spirit negative pornite din reala incapacitate de a citi cât se scrie. Cumpărarea lor pentru a fi de folos, de pildă, generațiilor următoare, nu are nici un sens pentru că nu se bazează pe o nevoie, dorință, scop. Selecția cărților trebuie să fie strictă. Cu cât numărul cărților din biblioteca de acasă e mai mic, cu atât numărul cărților citite va crește. În plus, numărul scopurilor atinse cu ajutorul cărților crește și el.
Folosiți banii inteligent! Luați un volum doar dacă puteți formula un obiectiv clar pe care să îl puteți verbaliza precis când îl cumpărați: „vreau să citesc ultima carte a lui Saramago, e autorul meu preferat” sau „vreau să aflu mai multe despre relațiile părinților cu adolescenții, copilul meu are 13 ani” etc.
Însă, puteți intra în librărie și fără să aveți un scop anume, dar să nu ieșiți de acolo fără a descoperi și realiza totuși unul. În acest caz, folosiți momentele petrecute în acel spațiu pentru a vă relaxa, pentru a vă limpezi mintea, pentru a vă clarifica unele sentimente, pentru a aplica tehnici de autodescoperire sau pentru a vă descătușa creativitatea; librăria poate fi un mediu prielnic pentru toate acestea. Cum ieșiți mai fericiți dintr-o librărie fără să fi cumpărat ceva? Un biblioterapeut vă poate ajuta să aflați.