Lectura: călăuză spre sine

Share Button

Biblioterapia promovează lectura (de la lectura unei cărți, a unei reviste până la lectura unui mesaj publicitar sau a unor benzi desenate) și scrisul ca metode de autocunoaștere, de autodezvoltare și de autoterapie. A-ți identifica trebuințele, interesele, dorințele și a-ți stabili clar obiectivele în viață, a-ți cunoaște bine abilitățile și a învăța să le folosești pentru a obține performanțe, a deveni împlinit prin a fi și a face ceea ce te reprezintă sunt scopurile biblioterapiei.

Biblioterapeutul este un ghid în lumea lecturii și a scrisului. Nu este un expert în literatură universală, nici un istoric al filosofiei sau un profesor de limba și literatura română; este un terapeut-mediator care, înarmat cu câteva tehnici de a folosi eficient lectura și scrisul, îi ajută pe cei interesați să folosească aceste mijloace pentru a se autodescoperi, pentru a evolua și a se dezvolta conform scopurilor lor și pentru a se autoajuta când au probleme de viață.

Nu e suficient să citești sau să scrii. E necesar să devii conștient de ceea ce lectura și scrisul îți oferă – abilități, cunoștințe, experiențe. E util să te concentrezi pe ceea ce obții din partea lecturii și a scrisului pentru a te dezvolta, pentru a-ți atinge scopurile, pentru a-ți satisface nevoile și pentru a-ți îndeplini dorințele. De aceea, e bine să știi cum să le folosești ca instrumente de evoluție și introspecție personală, nu doar ca instrumente de evadare din cotidian. Iar ele îți pot fi utile doar dacă ții cont de parametrii ce te definesc – personalitate, obiective în viață, plăceri personale, dorințe anume.

Biblioterapia te ajută să pui totul cap la cap, într-un puzzle cu sens pentru tine; te poate învăța cum să alegi cărțile din care poți trage beneficiul maxim; îți oferă tehnici de a afla ce lecturi te pot ghida spre scopurile tale și de a folosi cărțile ca instrumente în planurile tale de viață. Nu e important să citești mult sau să citești anumite cărți. Listele de lecturi obligatorii sunt o aberație. Poți să citești mii de cărți și să fii în continuare depresiv, nefericit, sărac, neîmplinit profesional, fără prieteni.

E esențial să citești cărțile care te pot ajuta să ajungi acolo unde îți dorești sau să obții ceea ce e bine pentru tine. Dar cum le găsești printre milioanele de titluri din lumea asta?

Poate ai nevoie de o călăuză… de un „detectiv printre cuvinte“.

Share Button