Share Button

Danièle Gerkens nu răspunde la întrebare în cartea cu acest titlu, dar ne dă câteva informații prețioase care pot fi piesele dintr-un mare puzzle ce poate constitui un răspuns. Până una alta, cobaii din experimente, adică șoarecii, sunt de părere că zahărul e mai bun decât cocaina. Asta pentru că, dacă au de ales, preferă zahărul.

De ceva timp, cam un an, mă tot gândesc cum să fac să elimin o parte din cantitatea de zahăr zilnică pe care o furnizez cu dărnicie organismului meu. În general, nu prea fac excese, nici de sare, nici de grăsimi, nici de produse procesate. Însă, clar, mănânc prea mult zahăr. Și se simte, și se vede. Am ajuns într-un cerc vicios – mănânc zahăr ca să mă simt mai vioaie, dar asta se întâmplă pentru o perioadă scurtă, iar apoi mă simt din nou sleită și mănânc iar zahăr, ca să-mi revin (cică!) și tot așa.

Primul pas a fost să identific produsele cu zahăr. Aici e o adevărată capcană pe care ne-o întinde toată industria alimentară. Sunt peste 30 de denumiri sub care se ascunde zahărul în produsele de la raft (le găsiți pe toate în carte). Și lista parcă nu se mai termina. Mi-am dat seama curând că n-am nici timpul, nici energia necesare să citesc toate etichetele produselor. Așadar, soluția mea a fost să gătesc mai mult. Nu sunt nici pe departe doritoare să stau mult în bucătărie, dar dacă vreau să elimin din cantitatea de zahăr, trebuie să gătesc. Până și salata și sosul din ea trebuie să le fac eu, nu să le cumpăr.

Mi-am dat seama și că nu voi putea să renunț la ceva, la înghețată. Nu că aș mânca zilnic. Dar e produsul pe care pur și simplu nu-l pot șterge de pe lista de cumpărături. Știu că există și înghețată făcută doar din fructe, dar până să ajung să fac eu, voi cumpăra. Și, din când în când, voi savura o bucățică de ciocolată. Și pe asta aș putea-o face acasă, dar, până una alta, n-am timp de toate. În plus, aici nu există riscuri să depășesc „bucățica” pentru că dintotdeauna, pentru mine, două-trei bucățele de ciocolată au echivalat cu greața. Așadar, sacrificiul meu – mai mult timp în bucătărie. Sacrificiul autoarei? Renunțarea la delicatesele pe care le primea săptămânal la redacția Elle din Paris unde lucrează ca jurnalist la secțiunea de Sănătate și Lifestyle și cele preparate de mama ei. Care, însă, văzând că fiica ei e hotărâtă să nu renunțe la anul fără zahăr, s-a adaptat rapid și a început să gătească fără zahăr.

Trebuie să zic că m-a încurajat lectura acestei cărți. Autoarea, deși își povestește chinurile (cât se poate de reale!) prin care a trecut cât timp a renunțat la zahăr, ne spune și care au fost beneficiile renunțării la zahăr (desigur, cel procesat; nu sub forma lui naturală din legume și fructe). Iată câteva dintre ele:

  • a slăbit 6 kg
  • n-a mai făcut infecții ORL, făcea cam 6-8 infecții pe an
  • nu a avut crize de oboseală
  • digestia i s-a îmbunătățit
  • tenul i-a devenit mai luminos și mai frumos
  • i-a dispărut aproape complet celulita
  • gustul i-a devenit mai fin și a devenit mai conștientă de senzațiile sale legate de foame, gusturi etc.

Cartea explică modul în care organismul nostru procesează zahărul (sub toate formele sale) și care sunt mecanismele biologice care ne pot conduce să devenim „dependenți” de zahăr. Autoarea a stat de vorbă cu specialiști în medicină, psihologie, alimentație pentru a prezenta cât mai multe aspecte ale acestei „dependențe”. De asemenea, analizează și istoricul apariției zahărului procesat în alimentația noastră și modul în care industria alimentară a ajuns să folosească la scară largă acest ingredient în numeroase produse.

Nu arată cu degetul, dar pune probleme pertinente. Nu susține că trebuie să renunțăm de tot la zahăr, dar că, în mod sigur, cantitatea lui e o problemă pentru mulți dintre noi. O problemă pe care trebuie să o rezolvăm, pentru că multe studii arată faptul că acest consum excesiv favorizează apariția unor afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, neurologice și inflamatorii. Orice celulă pusă în lichid îndulcit se degradează mai repede. Așadar, să nu ne „scufundăm” în zahăr!

Concurs

La ce delicatesă n-ai putea renunța dacă ți-ai propune să reduci drastic cantitatea de zahăr din alimentația ta? Lasă răspunsul mai jos, la secțiunea de „Comentarii“, și poți câștiga două cărți oferite de Editura Philobia: Zahărul, mai periculos decât cocaina? de Danièle Gerkens și De ce mi-e foame? de Dr. Marie Thirion.

Prin tragere la sorți, voi desemna doi câștigători. Aceștia trebuie să aibă domiciliul pe teritoriul României. Le voi expedia cărțile prin poștă. Pe lângă comentariu, lăsați o adresă de e-mail validă și pe care o folosiți des pentru a vă putea contacta. Dacă nu voi putea contacta câștigătorii în 14 zile de la desemnarea lor, voi face o nouă tragere la sorți.

Concursul se încheie pe 8 aprilie 2018. Pe 9 aprilie 2018, voi face tragerea la sorți și voi anunța câștigătorii.

Câștigători concurs

Conform tragerii la sorți, câștigătorii sunt: Simona Paraschiv și Mihaela Marin. Felicitări!

Le voi contacta prin e-mail pentru a stabili detaliile expedierii cărților.

Share Button