Orice părinte trebuie să se înarmeze cu zâmbete şi cu multă răbdare când e vorba de hrana bebeluşilor, dar totul ia o turnură neaşteptată când începe diversificarea. Şi asta pentru că orice bebeluş este unic, are preferinţele sale şi modul în care va întâmpina noile feluri de mâncare va fi total surprinzător. Stau mărturie pentru acest lucru părinţii care au mai mulţi copii. Aşadar, cum să reacţioneze părinţii în aşa fel încât să-i ajute pe copii să aibă o relaţie sănătoasă cu mâncarea? Căci acum se pun bazele unui comportament alimentar echilibat pentru toată viaţa.
În plus, relaţia părinte–copil este pusă uneori din greu la încercare, dar dacă hopurile sunt trecute cu bine, ea se consolidează şi adulţii pot profita de momentele petrecute la masă pentru a comunica cu cei mici şi pentru a clădi sentimente de încredere.
Primii paşi în relaţia cu mâncarea sunt esenţiali şi părinţii se pot asigura că e o experienţă plăcută pentru ei şi bebeluşi dacă respectă câteva principii sănătoase de servire a mesei.
Iată câteva provocări cu care se pot confrunta părinţii şi câteva sfaturi care să-i ajute să le facă faţă cu brio.
1. Bebe refuză linguriţa.
NU insistaţi.
DAţi-o să o molfăie, să o studieze, să o ţină în gură doar pentru a o explora senzorial. După două-trei zile încercaţi din nou să-i daţi cu ea să mănânce.
2. Bebe bagă mâinile în mâncare.
NU îl refuzaţi. NU ţineţi departe de el bolul de mâncare.
DAţi-i să bage mâna în el, lăsaţi-l să se lingă pe degete, să se murdărească pe faţă şi pe haine. Experimentarea senzorială (pipăit, miros, gustat) îl va linişti pe bebeluş şi va fi dornic să exploreze şi alte mâncăruri. Este unul dintre primii paşi ai copilului către independenţă!
3. Bebe vrea să ţină el castronul cu mâncare.
NU îl refuzaţi.
DAţi-i-l lui să-l ţină şi nu vă manifestaţi agresiv când scapă pe el conţinutul acestuia. Nu-l schimbaţi imediat, lăsaţi-l să simtă că s-a udat şi să se simtă un pic inconfortabil. Între timp, ajutaţi-l dându-i castroane goale să le ţină în mânuţe ca să experimenteze cum să le ţină corect şi să le studieze.
4. Bebe nu mănâncă tot.
NU îl forţaţi. De la o linguriţă la zece şi apoi la douăzeci sau la tot castronul, drumul e mai lung sau mai scurt în funcţie de copil.
DAţi-i timp să se obişnuiască cu schimbarea. Tot ce puteţi face este să zâmbiţi şi să aveţi răbdare.
5. Bebe bea mai puţin lapte.
NU îl obligaţi să bea lapte ca înainte de diversificare. Uneori, poate îl refuză de tot. E riscant să insistaţi, pentru că e posibil să-l refuze şi mai abitir. Fiţi degajaţi şi bebe va fi la fel.
DAţi-i cât lapte doreşte şi doar atât.
6. Bebe vrea mâncare la alte ore în fiecare zi.
NU-i impuneţi de la începutul diversificării un ritm strict al meselor. Urmăriţi câteva săptămâni la ce intervale mănâncă mai bine şi mai mult şi de-abia apoi stabiliţi un program de mese.
DAţi-i să mănânce când simte nevoia. Fiecare organism e diferit şi, pentru a creşte sănătos, trebuie să-i respectăm nevoile unice.
7. Bebe refuză să mănânce anumite legume sau fructe.
NU îl obligaţi să le mănânce. NU abordaţi atitudinea – „eu ştiu mai bine“. Toţi ne naştem cu instinctul de supravieţuire şi cu anumiţi parametri fiziologici. Copilul trebuie să înveţe să aibă încredere în instinctele sale. Şi totul începe cu faptul că voi aveţi încredere în ele.
DAţi-i să încerce din când în când. O să aveţi surpriza că, după un timp, va accepta unele fructe sau legume. Dar dacă refuzul persistă, nu insistaţi.
8. Bebe are uneori reacţii impulsive şi pentru că nu ştie să le controleze aruncă cu mâncare pe jos, ţipă, plânge, trânteşte castronul, dă cu mânuţele în masă.
NU îl ignoraţi. Toate acestea sunt mesaje. Ceva îl deranjează.
DAţi-i mesajul: „Te ascult! Nu mâncăm acum. Nu e nicio problemă, poţi mânca şi mai târziu când te vei linişti“. Vorbiţi-i calmi şi zâmbitori. Încercaţi să descoperiţi care e problema – e balonat, e prea obosit, îl doare ceva?
9. Bebe vede jucării în tot ce puneţi pe masă – şi mâncare, şi tacâmuri.
NU e anormal, dimpotrivă. E necesar să exploreze.
DAţi-i tacâmuri din plastic mai întâi. Nu vă enervaţi dacă mai trânteşte ceva, ci doar explicaţi-i cu calm şi zâmbitori că ele au alt rost. Va înţelege până la urmă şi va renunţa să se joace cu ele.
10. Bebe refuză diversificarea.
NU îl obligaţi să mănânce dacă nu doreşte altceva decât lapte. Diversificarea este în sine un proces de durată. Iar durata depinde de la copil la copil.
DAţi-i în continuare lapte şi încercaţi în fiecare zi, măcar o dată, să îi daţi ceva de mâncare, chiar şi numai câteva linguriţe. Perseverenţa, răbdarea şi calmul sunt cheia succesului în cele din urmă.
Diversificarea alimentaţiei e o schimbare majoră în viaţa bebeluşului şi părinţii trebuie să se adapteze împreună cu el noilor modificări. Scopul este un bebe sănătos, echilibrat emoţional şi cu o atitudine corectă faţă de hrană.
Pentru a face primii paş mai uşor în comunicarea cu bebeluşul, atât în ceea ce priveşte mâncarea, cât şi privind alte aspecte ale dezvoltării sale, vă recomand să citiţi: