Tintin sau secretele de familie

Share Button

Întrebarea existențială „de unde venim?” are mai multe fațete – nu e legată doar de momentul nașterii noastre, ci și de întregul șir de strămoși care au făcut posibilă apariția noastră ca ființe umane. Nașterea nu este doar fizică, ci și psihologică; ceea ce moștenim nu e doar configurația la nivel de gene, ci și o variată configurație spirituală subiacentă. Devenim cine suntem meniți să fim, aceeași și diferiți în același timp de-a lungul devenirii noastre.

Povestea venirii noastre pe lume, dincolo de și incluzând momentul conceperii, este înscrisă în scenariul transgenerațional al fiecăruia dintre noi, o poveste scrisă de multe generații ce au existat înaintea noastră. Dacă am fost doriți sau nu, dacă venirea pe lume a fost traumatică, dacă a fost prematură sau întârziată, toți acești „dacă” definesc, printre alți factori, drumul nostru spre propria devenire.

Psihanalistul Serge Tisseron a fost fascinat de descifrarea și studierea secretelor de familie. El a cercetat foarte mult benzile desenate și modul în care ele sunt o reprezentare a lumii inconștientului. Printre benzile desenate studiate s-a numărat și seria Aventurile lui Tintin, elaborată de Georges Prosper Rémi, zis Hergé. Conform lui Tisseron, banda desenată reprezintă o căutare a sensurilor ascunse pe care eroii încearcă să le descopere în aventurile sau misiunile în care sunt implicați.

Personajul Tintin, inspirat de viața creatorului său, este profund uman și este întruchiparea copilului perfect, un ideal la care visează orice părinte. Este aventuros, descurcăreț, sensibil, dar, în același timp, puternic. În confruntarea lui cu lumea ostilă, el descifrează enigme și se luptă cu diverși infractori, făcându-și în același timp mulți prieteni. Cursul aventurilor sale are un scop profund – Tintin încearcă să afle cine este cu adevărat și ce s-a întâmplat cu părinții lui.

Însuși Hergé avea lacune în istoria sa generațională, fapt subliniat de Tisseron, care avea ipoteza că era probabil fiul nelegitim al unui baron belgian. Se pare că ipoteza lui nu era chiar atât de departe de realitate. Evident, dacă nu ar fi existat familiile strămoșilor lui Hergé și preocuparea lui constantă de a le identifica, nu ar fi existat nici Tintin.

Tintin este un erou, este ființa totală, este copilul multiplu, el nu are vârstă, numeroase aspecte ale personalității lui se manifestă în diverse momente ale aventurilor sale. El experimentează toate fazele trăirilor și pericolelor umane, reușind și greșind totodată, fiind mereu în căutare de sine, în căutarea identității sale generaționale și în căutarea oamenilor care să-l ajute să-și creioneze destinul de acum și destinul de dinaintea existenței sale, dar și dincolo de ea.

Un erou care ne poate ține companie pe drumul nostru.

Share Button