Ce citești acum? (dacă nu citești chiar acum ceva, ce carte ai terminat de curând?)
Recitesc „Torente”.
După ce criterii alegi o carte pentru a o citi?
Depinde foarte mult de starea pe care o am în momentul lecturii. În principiu, citesc orice fel de carte, mai puțin cele din categoria SF sau horror.
Povestește-ne despre o carte pe care nu ai terminat-o. Ce ți-a rămas în amintire despre ea?
„Zahir”, de Paulo Coelho. Mi-a rămas în minte faptul că este o carte în regăsim povestea nespusă a vieții și felul în care anumite persoane, obiecte sau gânduri pot deveni obsedante.
Cum alegi cărțile pe care le dai cadou?
În primul rand, în funcție de tipologia persoanei, caut să îi ofer genul literar pe care știu că îl preferă. În cazul copiilor prefer să ofer cărți educative sau chiar enciclopedii, iar în cazul aduților mă orientez spre autori cunoscuți și cărți cu un aspect calitativ superior.
Spune-ne câțiva dintre autorii tăi favoriți.
Aurora Liiceanu, Ileana Vulpescu, Jane Austen, Alexandra Ripley, Mircea Eliade, Jack Cronin
Alege trei cărți pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie. Mărturisește-ne motivele alegerilor tale.
„Torente”, „La Medeleni”, „Pe aripile vântului”. Sunt cărți pe care nu mă plictisesc să le recitesc, deoarece mă relaxează și mă remontează extraordinar, inclusiv în momentele în care sunt tensionată sau abătută.
Ce film aștepți să se realizeze după ce carte?
„Torente”, după cartea scrisă de Marie-Anne Desmarest. O consider cea mai palpitantă poveste de dragoste a tuturor timpurilor după care ar ieși un film cu adevărat spectaculos.
Care sunt motivele pentru care lectura este un mijloc de autoterapie?
Indiferent cât de trist sau de abătut ai fi, o lectură bună te ajută să evadezi și să te transpui într-o lume aparte în care uiți de tot ce te înconjoară.
Care este personajul dintr-o carte cu care te-ai identificat cel mai bine? De ce?
Scarlett O’Hara, pentru că îmi place tenacitatea cu care se zbate pentru a obține ce își propune și cred în faptul că pentru orice lucru nerezolvat azi mai poate fi o zi și mâine, cu condiția să nu renunți.
Care este scriitorul pe care ai vrea să îl întâlnești pentru a-i lua un interviu? Spune-ne de ce l-ai ales și o întrebare pe care i-ai pune-o neapărat.
Paulo Coelho. Aș vrea să știu în ce măsură povestea lui de viață și experiențele trăite se regăsesc în cărțile scrise.
Există vreun mesaj (sau citat) dintr-o carte pe care nu l-ai putut uita? Care?
„Facem toţi ceea ce credem că-i mai bine. Ascundem într-o gaură din zid tot ceea ce nu-i în regulă, lucrurile pe care nu mai vrem să le vedem şi de care nu mai vrem să ştim. Şi nu sperăm altceva decât să supravieţuim zilei când cad zidurile.”, de Babs Deal în „Cad zidurile!”.
Ce schimbă cărțile în viața ta?
Sunt un factor major în dezvoltarea personală, îmi îmbogățesc universul și percepția despre lume și viață. Mă ajută să înțeleg cât de vastă e diversitatea profilelor umane și cât de important este să înțelegem că nimic nu e întâmplător în propriile vieți.
Sigur ai vizionat filme realizate după cărți. Spune-ne două care ți s-au părut cel mai inspirate și ni le-ai recomanda.
Mi-au plăcut foarte mult ecranizările după „Mândrie și prejudecată”, precum și „Memoriile unei gheișe”, „Numele trandafirului”,„Shogun”.
Ce spun cărțile pe care le citești despre tine?
Probabil tipul de lectură preferat ne dezvăluie într-o oarecare măsură personalitatea și pasiunile mai mult sau mai puțin vizibile și declarate.
Pune-ne o întrebare la care să medităm.
Cum putem determina copiii să prefere lectura unei cărți, când doar cu un simplu click obțin de pe internet un rezumat al acesteia?
Cine este cititoarea Adela Florea?
Adela Florea este Șef Birou Marketing și Publicitate la RATB.
A studiat Filozofie, Sociologie și Jurnalistică.