„Libertatea costă: are prețul măștilor pe care le purtăm!”

Share Button

maskDominique Loreau, în cartea „Arta esenței”, ne propune un exercițiu pentru… „moartea ego-ului” și regăsirea sinelui autentic.

Prima parte a exercițiului presupune să încercați să așterneți pe hârtie câteva rânduri în care să descrieți cine sunteți, fără a menționa însă nici vârsta, nici sexul, nici poziția în societate, nici realizările, nici posesiunile, nici experiențele, nici datele moștenite sau cele geografice.

Norbert Elias, sociolog german, a făcut cercetări despre obiectele, numite „plasă de siguranță”. Obiectele joacă rolul de „plasă de siguranță” pentru a ne salva de sinele multiplu, fragmentat și instabil.

Există mai multe diferențe în interiorul unui individ decât între două persoane aparținând aceleiași culturi. Iar individul nu reușește să se unifice și să se stabilizeze decât datorită obiectelor din cotidian care îl încadrează și îi aduc constanță și stabilitate.

A doua parte a exercițiului vă cere să enumerați trei dintre obiectele „plasă de siguranță” din arsenalul vostru.

„Nu am nimic de găsit, chiar de caut. Nu am nimic de făcut, decât să mă încălzesc la propria mea flacără. Nu am nimic de făcut, decât să-mi ard propriul corp. Și astfel să luminez spațiul care mă înconjoară.” (Jukichi Yagi)

Share Button