„Eseuri de îndrăgostit” este prima carte scrisă de Alain de Botton, publicată în 1993, când acesta avea 23 de ani. Cartea, aflată la intersecția dintre eseu și roman, este o reflexie a preocupărilor tânărului autor despre apariția și, mai ales, despre dispariția sentimentului de iubire.
„E poate adevărat că nu existăm cu adevărat până când nu ne vede cineva existând, nu vorbim cu adevărat până când nu înțelege cineva ceea ce spunem, în esență, nu suntem pe de-a-ntregul vii până când nu suntem iubiți.”
Combinând propriile experiențe cu scrierile clasice ale unor filozofi și scriitori despre dragoste și cu ceea ce fantezia poate adăuga la această ecuație, Alain de Botton face o radiografie originală, sinceră și realistă a iubirii dintre doi oameni.
„Orice act de a te îndrăgosti implică (adaptând o vorbă a lui Oscar Wilde) triumful speranței asupra autocunoașterii. Ne îndrăgostim sperând că nu vom găsi în celălalt ceea ce știm că se află în noi – toată lașitatea, slăbiciunea, lenea, necinstea, compromisul și pura prostie.”
„Nu există multe lucruri atât de minunate și de înspăimântătoare ca recunoașterea faptului că ești obiectul iubirii cuiva, pentru că dacă nu ești pe deplin convins că poți fi iubit, atunci afecțiunea poate fi ca o onoare pe care o primești fără să știi exact ce ai făcut ca să o meriți.”
„Dragostea neîmpărtășită poate fi dureroasă, dar e o durere lipsită de primejdie, pentru că nu implică prejudicii aduse altcuiva decât ție însuți; o durere intimă, pe cât de dulce-amăruie, pe atât de autoindusă. Dar imediat ce dragostea capătă reciprocitate, trebuie să fii pregătit să renunți la pasivitatea de a fi rănit și să-și asumi răspunderea de a provoca răni.”
De la seducție la intimitate, de la terorismul romantic la despărțire, autorul trece prin fiecare etapă a sentimentului de dragoste, începând, natural, cu nevoia de iubire – „nevoia de dragoste preexistă întotdeauna iubirii noastre pentru cineva anume”.
- Și, totuși, de ce alegem pe cineva anume?
Alte ziceri inspirate din cartea „Eseuri de îndrăgostit” se găsesc în articolul „Dragoste adevărată sau… nu?”.