Pentru fiecare cuvânt există sensul obiectiv din dicționar, însă pentru fiecare cuvânt există și o conotație subiectivă, ce ține de experiența unui om. Iar acest fapt influențează și ce cărți cumpărăm și ce cărți citim.
Fiecare dintre noi acordăm unui cuvânt și o semnificație afectiv-socială, pe lângă cea din dicționar. Atunci când folosim un cuvânt acesta e mereu însoțit, într-un fel sau altul, de experiența noastră individuală în raport cu el. Astfel, uneori alegem din raftul unei librării o carte și o cumpărăm. Apoi, ne întrebăm de ce om fi luat-o pentru că am constatat că nu ne dorim să o citim. Ei bine, un cuvânt (sau mai multe!) din titlu sau din prezentarea cărții v-a atras atenția suficient de mult. De ce? Tehnica asocierii libere de cuvinte vă poate ajuta să descoperiți ce semnificații „ascunse” are un cuvânt pentru voi.
Contribuim și noi la sensul cuvintelor, pentru că ducem în permanent în mintea noastră contextele emoționale și sociale în care alții sau noi am folosit acele cuvinte. Acesta este unul dintre mecanismele prin care și evoluează sensurile unor termeni – se ajunge la o „adeziune” socială în privința unui sens care a fost, inițial, individual.
Tocmai datorită acestor emoții, sentimente, idei, gânduri subiective care ne însoțesc permanent, chiar dacă noi nu suntem conștienți, se întâmplă ca mai mulți oameni să citească același mesaj și să-l înțeleagă diferit. Astfel, atunci când citim o carte contribuim la povestea din ea și, astfel, obținem, subiectiv, mai mult de la ea. Acest fapt e evident atunci când citim o carte înainte să vedem un film ecranizat după ea. De multe ori, constatăm cât de diferită față de a noastră este viziunea scenaristului și a regizorului în legătură cu personajele (cum arată, cum fac ceea ce fac etc.), cu derularea acțiunii (momente esențiale, dialoguri importante etc.) sau în privința înțelegerii mesajelor autorului cărții.
Tehnica asocierii libere de cuvinte este una dintre tehnicile proiective care poate scoate la iveală aceste conotații subiective ale cuvintelor.
Tehnica proiectivă a asocierii de cuvinte presupune să stabiliți o listă de cuvinte și să spuneți cât mai rapid, fără să vă gândiți la ceva, primul cuvânt (sau primele cuvinte, două-trei) care vă vine în minte când îl auziți pe cel din listă. Unele cuvinte au o încărcătură emoțională mai mare pentru noi decât altele, unele cuvinte ne plac, altele nu, unele cuvinte nu le folosim niciodată, altele le utilizăm prea des, unele cuvinte trezesc în noi sentimente pozitive, altele sentimente negative. Toate sunt legate, în diverse moduri, de o experiență (sau experiențe!) de care ne putem aduce aminte sau nu.
Puteți folosi tehnica asocierii de cuvinte pentru a explora „sensibilitatea” voastră la anumite cuvinte, pentru a descoperi ce senzații, emoții, sentimente, gânduri vă trezesc, dincolo de semnificația lor obiectivă din dicționar. Puteți chiar scrie o poveste pentru fiecare cuvânt important pentru voi. Poate fi o bună metodă pentru a afla cum vă influențează unele cuvinte deciziile și acțiunile în viața cotidiană, cum ar fi, printre altele, decizia de a cumpăra o carte.