Citești acum… sau Ai terminat de curând…
Am terminat recent „Ai toată viaţa înainte”, de Romain Gary (Emile Ajar). Sunt fascinată de biografia autorului şi, cu fiecare pagină, am descoperit o poveste dureroasă, dar duioasă şi amuzantă totodată, despre o copilărie mai puţin norocoasă, despre o maturizare care vine prea devreme, fără să alunge însă nevoia de dragoste şi de familie, despre viaţa prostituatelor din suburbiile Parisului şi despre o istorie ce nu vrea să moară. Dând click pe linkul de mai sus, puteți citi pe blogul meu ce am scris despre această carte.
Alegi o carte în funcție de (trei criterii)…
În general, mă interesează aşa:
- tematica: ce subiect tratează cartea? Genul contează mai puţin, citesc cu acelaşi interes şi mărturii, jurnale, biografii, şi romane brodate pe marginea unui subiect istoric, de exemplu.
- scriitorul: dacă am mai citit ceva de el şi mi-a plăcut (cum e cazul cu Haruki Murakami sau cu Isabel Allende, de exemplu), sunt curioasă să citesc şi altele sau cele mai recente apariţii.
- recomandări: de multe ori mi se întâmplă să descopăr un nume și un titlu fenomenale la recomandarea unor prieteni sau a unor surse online.
Nu ai putut termina cartea… (ce ți-a rămas în amintire despre ea?)
Nu am putut termina „Calcanul”, de Günter Grass, deşi am citit alte romane de-ale lui pe nerăsuflate. După prima sută de pagini m-am oprit, pentru că mi-era prea greu să-l însoţesc în povestirile lui fabuloase despre evoluţia omenirii. Mi-am propus să revin la un moment dat la el, poate o să-l percep altfel atunci.
Alegi cărțile pe care le dai cadou… (trei repere)…
În funcţie de personalitatea persoanei respective, caut să aleg ceva care ştiu sau bănuiesc eu că i-ar plăcea ori că i s-ar potrivi sau că îşi doreşte să citească.
Trei scriitori favoriți… (de ce tocmai ei?)
L-aş alege pe Haruki Murakami, pentru că în fiecare roman reuşeşte să creeze o atmosferă unică, ciudată şi obsedantă, care mă urmăreşte apoi câteva zile bune; apoi, pe Gabriel Garcia Marquez, pentru lumea aia magică în care te pierzi şi te îmbogăţeşti sufleteşte de fiecare dată; şi, pentru că nu mai am voie decât un nume şi ca să fiu politically correct, acoperind totodată şi o zonă geografică mai largă, aleg şi o autoare, pe Iris Murdoch, pentru stilul şi sensibilitatea scriiturii sale.
Alege trei cărți de luat pe o insulă pustie… (de ce tocmai acestea?)
- „Micul prinţ”, de Antointe de Sait-Exupéry, pentru că mi se pare cartea perfectă pentru copii şi adulţi, cartea care te învaţă sau îţi aduce aminte să fii OM;
- „Don Quijote de la Mancha”, de Cervantes, ca să nu uit să văd partea frumoasă a lucrurilor;
- „Copilăria lui Isus”, de J.M. Coetzee, ca să nu uit să-mi pun întrebări existenţiale.
Ce carte aștepți să se scrie?
Sunt destule cele scrise deja pe care nu o să am timp niciodată să le citesc. Mai am încă de descoperit până să afirm că nu s-a scris cartea pe care o aştept eu.
Lectura e autoterapie. Crezi?
Da, categoric, cu condiţia să citeşti cartea potrivită în momentul potrivit.
Ce personaj din ce carte ți-ar plăcea să fii? (motive?)
Alice din „Alice în Ţara Minunilor”. Mi se pare fascinantă călătoria ei.
Ți-ar plăcea să te întâlnești cu scriitorul…. să îi iei un interviu. Ce întrebare i-ai pune neapărat?
Cu Amos Oz mi-ar plăcea să mă întâlnesc. Cred că l-aş întreba dacă ar da viaţa de acum, cu celebritatea dobândită, cu turnee de promovare a romanelor sale, cu interviuri televizate, pe viaţa simplă din kibbutz de altădată.
Un mesaj/citat dintr-o carte pe care nu l-ai putut uita…
„Vulpea tăcu şi se uită îndelung la micul prinţ:
– Te rog… îmblânzeşte-mă! zise apoi.
– Bucuros aş vrea! răspunse micul prinţ – numai că nu prea am timp. Am de căutat prieteni şi o mulţime de lucruri de cunoscut.
– Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim! zise vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Ei cumpără lucruri de gata, de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzeşte-mă!
– Ce trebuie să fac? zise micul prinţ.
– Trebuie să ai foarte multă răbdare! răspunse vulpea. La început, te vei aşeza ceva mai departe de mine, uite-aşa, în iarbă. Eu te voi privi cu coada ochiului, iar tu nu vei rosti nici un cuvânt. Graiul este izvor de neînţelegeri. Însă vei putea, pe zi ce trece, să te aşezi din ce în ce mai aproape de mine.
A doua zi, micul prinţ veni din nou.
– Mult mai frumos era, dacă veneai şi astăzi la aceeaşi oră… zise vulpea. Dacă tu, de pildă, vii la ora patru după-amiază, eu încă de la ora trei voi începe să fiu fericită. Pe măsură ce ora va trece, şi mai fericită mă voi simţi. La ora patru, mă vor şi cuprinde un frământ şi o nelinişte: voi descoperi cât preţuieşte fericirea! Dar dacă vii la voia întâmplării, eu niciodată nu voi şti la care ceas să-mi împodobesc sufletul.”
Ți-ai „tatua” citatul preferat pe propria piele, pe pantofi, pe tricou, pe o geantă sau pe o eșarfă? (poți adăuga și altceva)
Moda şi lectura se pot combina foarte bine, de ce nu? Ar fi şic.
Ce titlu ai da unei cărți scrise despre tine?
„O viaţă printre cuvinte”
Ce schimbă cărțile în viața ta?
Starea de spirit, nivelul de cunoaştere, perspectiva asupra lumii şi asupra propriei persoane etc.
O tehnică care să îi ajute pe cititori să găsească volumele ce merită citite printre milioanele de titluri de pe piață este…
În multe cazuri, coperta este un bun indicator. Dacă văd pe copertă un cuplu ce pare desprins din serialele din anii ’80, i-aş sfătui să se mai gândească. Serios vorbind acum, recomandările de pe reţelele de socializare dedicate (Goodreads, Booktopia) şi de pe blogurile de gen sunt un bun punct de pornire pentru cineva pierdut în vasta ofertă de pe piaţă. Dacă deja sunt familiarizaţi cu cărţile bune şi autorii valoroşi, sunt sigură că ştiu şi singuri ce să caute.
Spune-ne două filme inspirate din cărți pe care le recomanzi…
„The Painted Veil” („Vălul pictat”), cu Edward Norton şi Naomi Watts, după romanul omonim de Sommerst Maugham, şi „Lord of the Rings”.
Scrie patru versuri (nu neapărat cu rimă) cu titlul „Citiți!”.
Citiţi în stele, în bobi şi-n tomurile groase,
În ochii iubitei şi-n tăcerea ce uşor se lasă,
Citiţi în nori şi soare şi-n sufletele voastre,
Numai citiţi şi din cuvinte faceţi-vă casă.
Ce spun cărțile pe care le citești despre tine?
Păi, cred că spun că am interese diverse, un grad destul de mare de sensibilitate şi nevoie de lectură.
Alege trei calități și trei defecte ale tale. În ce personaje din cărți le-ai regăsit?
Hmm, curioasă, sensibilă, uneori cârcotaşă, analitică, mândră, înclinată spre reverie. Alegeţi voi care-s calităţi şi care defecte. Îmi dau seama că am cam descris-o pe Elizabeth din „Pride and Prejudice”.
Ai da o petrecere literară cu tema…
Personajul literar preferat. Cred că ar fi o adunătură foarte pestriţă şi amuzantă.
Pune-ne o întrebare la care să medităm.
Cum educi gusturile literare ale adolescenţilor care se entuziasmează numai la romanele siropoase sau cu vampiri?
Cine este cititoarea Mihaela Buruiană?
Mihaela este licenţiată în Litere (limbi străine), traducătoare de peste 10 ani, cititoare de aproape 30, autoare de blog – ellamyway.wordpress.com.