În lumea romanului „noir”

Share Button

postas James Mallahan Cain, scriitor și jurnalist american de origine irlandeză, este considerat unul dintre părinții romanului „noir”.

Abordând în romanele sale teme legate de crimă sau alte comportamente infracționale, adulter, tulburări psihice sau pasiuni distrugătoare, James M. Cain sondează, cu un fin simț al trăsăturilor întunecate ale firii umane, ce este capabil omul să facă în anumite condiții.

În  romanul „Poștașul sună întotdeauna de două ori”, James M. Cain ne întreabă: în ce situații personalitățile violente și pasionale ajung să treacă la acțiune (și chiar să ucidă)? ce consecințe poate avea întâlnirea dintre crimă și pasiune? poate iubirea schimba ceva în ecuația crimei?

asigurareÎn romanul „Asigurare pentru moarte”, James M. Cain ne atrage atenția că doar și un dram de spaimă transformă iubirea în ură. Așa să fie?

 

Cum te transformă o crimă într-un criminal al martorilor ei, tu însuți fiind martorul principal? Cum te poți salva din iureșul minciunilor, tăcerilor, temerilor – tot prin moarte? Cum se desface vraja luării unei vieți?

Romanul „Asigurare pentru moarte” este cu atât mai interesant cu cât aduce în prim-plan un nou tip de personaj – psihopatul, care nu are nici o remușcare, care ucide ca și când ar face un gest natural, ca acela de a te îmbraca de pildă. E doar un gest printre multe altele, făcut fără efort deosebit, dar la sfârșitul căruia îți admiri (sau nu) iscusința de a fi elegant!

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *