Stroke

Share Button

hugCum am ales acest cuvânt –„stroke” – pentru domeniul blogului de biblioterapie? Ei bine, deși nu se găsește în dicționarul explicativ al limbii române, este o noțiune importantă în orientarea terapeutică denumită de creatorul ei Eric Berne – Analiză Tranzacțională.

În limba engleză, „stroke” are, conform dicționarului de limbă engleză Cambridge, nouă sensuri ca substantiv (boală, lovitură, mângâiere, atingere, stil de înot etc.) și două ca verb (a mângâia, a lovi). Eric Berne a folosit termenul „stroke” pentru a desemna „semnele de recunoaștere” (ori stimulii) pozitive și negative, condiționate și necondiționate, verbale și non-verbale, de orice tip pe care le folosim în fiecare zi pentru a relaționa cu ceilalți.

 

Eric Berne nu a preluat acest cuvânt întâmplător. Practic, i-a utilizat sensurile deja existente în limba engleză pentru a sublinia însăși esența mesajului pe care dorea să-l transmită prin folosirea lui – „stroke” desemnează nevoia și dorința oamenilor de a fi atinși, dar și respinși (loviți), nevoia și dorința oamenilor de a comunica, dar și de a tăcea, nevoia și dorința oamenilor de a acționa (pozitiv sau negativ). Formele de recunoaștere dintre oameni sunt nenumărate – de la invective, injurii sau încruntări până la complimente, îmbrățisări, râsete.

Eric Berne pornește de la premisa că oamenii nu doresc izolare totală, că ei își găsesc sensul doar în cadrul contactelor sociale, de aceea până și un stroke negativ e preferat unei ignorări totale din partea celorlalți.

Stroke-urile sunt, deci, forme diverse de contact social, având ca scop final confortul mental, dar și fizic. Desigur, uneori, apelând la comportamente nesănătoase (insulte, loviri etc.) oamenii caută să obțină atenția celor din jur, iar Analiza Tranzacțională are ca obiectiv redirecționarea lor pentru a schimba aceste patternuri greșite de a acționa pentru a distribui și produce stroke-uri.

Astfel, acest blog este un „stroke și dacă doriți să oferiți și voi „stroke-uri” puteți comenta la articole, îmi puteți scrie pe e-mail și îmi puteți propune colaborări.

Share Button

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *