Eficiența tehnicii de a ține un Jurnal al Recunoștinței a fost testată în cadrul mai multor experimente psihologice. În urma acestora, psihologii au putut creiona câteva recomandări cu privire la ținerea unui astfel de jurnal.
Notați, scriind de mână, într-o agendă 5 lucruri pentru care sunteți recunoscători, lucruri întâmplate în săptămâna care tocmai a trecut.
E suficient să scrieți în Jurnalul Recunoștinței o dată pe săptămână.
Scrieți pentru ce sunteți recunoscători (cadouri, surprize, întâlniri, lucruri utile, persoane dragi, relații importante etc.) și alături motivele pentru care simțiți asta.
E posibil ca, uneori, să nu fiți în dispoziția necesară pentru a fi „recunoscători”. Atunci faceți un exercițiu: închipuiți-vă cum ar arăta viața voastră fără un obiect foarte util sau o persoană dragă. Scrieți ce tot ce vă vine în minte. Veți găsi repede cel puțin un motiv să fiți recunoscători.
Scopul jurnalului este să ne concentrăm asupra lucrurilor pozitive din viața noastră, să devenim conștienți de emoțiile frumoase din viața noastră, să le acordăm atenție și să ne folosim de energia pozitivă declanșată de trăirea lor. Jurnalul ne ajută să ne organizăm gândurile și ideile, să stabilim ceea ce este prioritar pentru noi, să integrăm emoțional experiențele trăite și să tragem maximul de beneficii din ele. Jurnalul va deveni o sursă de inspirație pentru o viață împlinită.
Thnx4 este un jurnal online al recunoștinței la care puteți contribui și voi dacă doriți. Puteți citi detalii despre acest proiect aici – thnx4.org.
La următorul link puteți completa un scurt chestionar pentru a afla dacă știți să vă bucurați de evenimentele și oamenii din viața voastră – greatergood.berkeley.edu.
Robert Emmons explică, în videourile de mai jos, de ce practicarea recunoștinței are efecte benefice asupra vieții noastre emoționale și sociale. El discută despre modul în care recunoștința are abilitatea de a vindeca, energiza și de a ne schimba viața. El prezintă, de asemenea, câteva dintre rezultatele cercetărilor sale asupra beneficiilor practicării recunoștinței. Primele efecte vizibile – îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți și un echilibru emoțional ce susține sănătatea psihică.
În videoul de mai jos, aflăm cum putem să îi învățăm pe copii să fie recunoscători.
Interesanta idee, o sa incerc si eu 🙂