Magia ordinii

Share Button

875299Obiectele care vă înconjoară vă aduc bucurie? Sunt acolo pentru a vă face să vă simțiți bine, vă sunt utile, când le folosiți sunteți mulțumiți de ele, vă induc o stare de bine? Sau… nici măcar nu știți ce obiecte vă sunt alături prin casă pentru că sunt atât de bine îngropate unele peste altele încât sunt multe pe care nici nu le-ați văzut, nici folosit de mult timp?

Acum, imaginați-vă că așa cum arată o cameră din casa voastră arată și mintea voastră – gânduri aruncate cât colo, îngropate sub alte griji, idei pe care nu le folosiți niciodată, cărora nu le acordați timp și spațiu mental, trăiri pe care le ignorați și de care nu vă bucurați pentru că vin mereu altele peste ele într-un ritm aiuritor și nu aveți răgazul să le „savurați” în tihnă.

Apoi, imaginați-vă că așa cum arată o cameră din casa voastră arată și relațiile voastre cu oamenii. Sunt mulți prezenți, dar nu-i cunoașteți aproape deloc, sunt acolo pe lângă voi tot timpul (la serviciu, în metrou, în autobuz, în casele alăturate, în orașul vostru, în rețeaua socială de pe internet etc.). Cât de des vă acordați bucuria de a comunica autentic cu vreunul dintre ei? Ici și colo, câte o frază, câte o idee schimbată în grabă ne dau impresia că am comunicat, că suntem conectați. Dar dacă am sta un pic și ne-am întreba de pildă – „Ce îi aduce bucurie colegului meu de birou, ce îi place cel mai mult să facă, ce hobby are?” – am ști să răspundem la întrebări?

Cum arată casa noastră, cu obiecte aruncate cine știe pe unde, îngropate în straturi unele sub altele, puse în debara în cutii în care am uitat ce este, îngrămădite prin dulapuri, nearanjate cu scop și așa cum ne-ar face plăcere, așa arată și mintea și viața noastră.

„Procesul înfruntării și al selecției obiectelor posedate poate fi foarte dureros. El ne forțează să ne confruntăm cu imperfecțiunile, inadecvările și alegerile prostești pe care le-am făcut în trecut. (…) Este greșit să le ignorăm sau să le aruncăm la grămadă ca și cum am nega alegerile pe care le-am făcut. Tocmai de aceea sunt atât împotriva acumulării de lucruri, cât și a aruncării lor fără o reflecție atentă. Abia când ne confruntăm cu obiectele pe care le deținem, unul câte unul, și trăim emoțiile pe care ni le evocă putem să apreciem cu adevărat relația pe care o avem cu ele.”

Marie Kondo ne invită să facem ordine o dată și pentru totdeauna în casa noastră, pentru a face ordine o dată și pentru totdeauna în mintea și în viața noastră. După mai mulți ani de experiență în consilierea oamenilor de a-și face ordine în casă, Marie Kondo a pus la punct un program KonMari bazat pe câteva principii clare și ușor de aplicat – simplifică, organizează și depozitează. În cartea „Magia ordinii” explică cum a ajuns să elaboreze și pună în practică acest program și cu ce rezultate. Mai mult, în urma aplicării lui a constatat că nu numai casa se schimbă în urma procesului de ordine, ci și individul, atât la nivel mental și social (e mai conectat la ceea ce își dorește cu adevărat și își urmează visele mai eficient și e mai conectat și cu oamenii importanți din viața sa), cât și trupesc (devine mai puțin obosit, e mai activ, are chef de mișcare, slăbește, mănâncă mai sănătos etc.).

În videoul de mai jos, Marie Kondo explică pe scurt intențiile ce au stat la baza scrierii cărții „Magia ordinii”:

Un alt element important subliniat de Marie Kondo este faptul că a face ordine presupune a lua decizii în legătură cu fiecare obiect pe care îl deținem – să hotărâm dacă îl păstrăm, pentru că ne e util și ne aduce bucurie, sau dacă îl aruncăm sau donăm și, în plus, trebuie să decidem unde îl punem și cum. Astfel, exersăm „mușchiul mental” al luării deciziilor, fapt ce se reflectă rapid în toate aspectele vieții noastre – luăm hotărâri mai repede, mai ușor și mai siguri de noi înșine după ce l-am exersat de mii și mii de ori în privința obiectelor din casa noastră. Iar ca să luăm decizii trebuie să ne clarificăm sistemul de valori – ce valori sunt esențiale pentru noi în viața noastră?

„… acest proces ne ajută să ne identificăm valorile și diminuează îndoielile și confuziile când facem alegeri în viață. Dacă vom putea avea încredere în deciziile noastre și vom trece la acțiune entuziaști, fără îndoieli care să ne tragă înapoi, vom putea să realizăm mult mai multe lucruri.”

Un alt aspect despre care discută Marie Kondo este faptul că clienții ei nu revin niciodată la ea decât pentru a o contacta să o anunțe că la ei în casă e … încă… ordine. Cu alte cuvinte, odată ce ai învățat să faci și să ții curat și ordine în casă, acestea se mențin mult timp și dacă apare vreo problemă știi s-o rezolvi rapid. De altfel, Marie Kondo se întreabă oare de ce nu ne învățăm prichindeii să facă curat? Pentru că nu știm nici noi? N-ar fi utile niște cursuri de făcut ordine pe lângă cele de cusut, desenat etc. la școală? Câtor copii nu li se spune: „Du-te și fă curat la tine în cameră!”, dar nu le explică niciodată nimeni cum și chiar de multe ori sunt criticați că nu au făcut cum trebuie ordine în camera lor. Cum ar fi trebuit să facă le-a arătat vreodată cineva?

Într-adevăr, există câteva repere de care trebuie ținut cont în procesul de ordonare a lucrurilor din casă. Unul dintre ele este categorizarea – același tip de obiecte trebuie puse în același loc, nu trebuie să se găsească împrăștiate în diverse locuri în casă. Apoi, alt reper important este motivația – de ce păstrezi ceva și altceva arunci (în această ordine!). Odată cu motivația păstrării și aruncării, trebuie să decideți dacă acel obiect vă aduce bucurie sau nu, fapt pe care trebuie să îl stabiliți luând în mână fiecare obiect în parte.

„Până la urmă care este rostul ordinii? Dacă nu este acela ca spațiul nostru și lucrurile din el să ne aducă bucurie, cred că n-are nici un rost. De aceea, cel mai bun criteriu de a alege lucrurile pe care să le păstrezi și să le arunci este fericirea, bucuria oferită de păstrarea lor.
Ești fericit purtând haine care nu-ți plac?
Ești bucuros când ești înconjurat de teancuri de cărți necitite, care nu te emoționează?
Crezi că a deține accesorii pe care știi că nu le vei folosi niciodată te va face vreodată fericit?
(…)
Acum imaginează-ți că locuiești într-un spațiu care conține numai lucruri care îți produc bucurie. Nu e acesta stilul de viață la care visezi?”

Un alt reper descoperit de Marie Kondo este ordinea în care abordăm obiectele. Ea ne recomandă să începem cu hainele, cărțile, hârtiile și komonourile (obiecte diverse). Pentru fiecare categorie, autoarea dezvăluie mici secrete care să vă ajute să le depozitați cât mai eficient.

Nerespectarea acestor criterii și a altora duce la ceea ce Marie Kondo numește „recăderea” în dezordine. Asta se întâmplă pentru că nu facem ordine decât parțial, fără să respectăm câteva repere ce ne-ar ajuta să menținem timp îndelungat ordinea în casă.

A face ordine este doar un instrument, adevăratul scop este să-ți stabilești stilul de viață. Ce fel de viață îți dorești?

„În timpul procesului de selecție, dacă găsești un lucru care nu-ți inspiră bucurie, dar nu te poți convinge să scapi de el, oprește-te un moment și întreabă-te: „Nu pot să scap de acest obiect din cauza unui atașament față de trecut sau din cauza fricii de viitor?” Întreabă-te asta pentru fiecare obiect de acest fel. Dacă faci asta, vei descoperi un tipar al calității tale de deținător al lucrurilor, care se încadrează într-una din următoarele trei categorii: atașament față de trecut, dorință de stabilitate în viitor sau o combinație a amândorura. Este important să înțelegi tiparul tău de posesor, pentru că este o expresie a valorilor care îți călăuzesc viața. Întrebarea privind ce vrei să deții este de fapt o întrebare privind modul în care vrei să trăiești. Atașamentul față de trecut și frica de viitor guvernează nu numai felul în care îți selectezi obiectele pe care le ai, ci reprezintă și criteriile în funcție de care faci alegeri în ceea ce privește fiecare aspect al vieții tale, inclusiv relațiile cu oamenii și slujba ta.”

„Cea mai bună metodă de a afla de ce anume avem nevoie cu adevărat este să scăpăm de ce nu ne trebuie.”

„Oamenii nu-și pot schimba obiceiurile dacă nu-și schimbă întâi modul de a gândi!”

În videoul de mai jos, Marie Kondo prezintă în detaliu beneficiile obținute în urma punerii în aplicare a programului KonMari:

Am scris despre metoda KonMari de organizare a bibliotecii, aici – stroke.ro.

Share Button

One comment

  1. Și eu sunt adepta ordinii în casă și nu funcționez cum trebuie dacă am lucruri îngrămădite, dacă e mult praf etc. Ordinea e un stil de viață, care mă ajută să fiu organizată în toate activitățile.

Comments are closed.