În cele două videouri de mai jos, Alain de Botton sintetizează rolul biblioterapiei în societatea de astăzi – ce înseamnă biblioterapie, la ce folosește și care sunt beneficiile celor care apelează la un biblioterapeut.
Iată, pe scurt, mesajele lui Alain de Botton:
Oamenii de azi nu prea se gândesc că orice formă de cultură are un scop legat de schimbarea și salvarea vieții noastre. Cultura este, pentru ei, momentul când vizitezi un muzeu într-o duminică sau citești o carte. Cultura este, în realitate, o resursă pe care să o folosești pentru a trăi. Însă această idee este, în mod straniu, ignorată. La „Școala vieții” avem un program de biblioterapie în cadrul căruia oricine se poate întâlni cu un biblioterapeut pentru a vorbi despre provocările din viața sa (de la o simplă curiozitate pe o anumită temă până la suferință din diferite motive), iar biblioterapeutul va căuta să îi recomande cărțile potrivite. În ciuda faptului că avem acces la atâtea titluri, oamenii nu știu ce cărți „li se potrivesc”. Acest tip de consultație, pe care o putem numi terapeutică, are ca scop ajutorarea oamenilor să găsească soluții concrete pentru a depăși momentele de cotitură sau problemele cu care se confruntă.
Trebuie să folosim literatura ca un instrument de a ne sensibiliza față de unele lucruri. Știm că dacă le cerem mai multor oameni să descrie o scenă fiecare va spune altceva, se va concentra pe alte aspecte ale acesteia (lumină, forma camerei, mișcările oamenilor etc.). Un scriitor autentic se concentrează pe acele lucruri care contează, ca și când „radarul” lui e setat pe cele mai semnificative momente. Astfel, în literatură există numeroase astfel de „radare” sofisticate care se axează pe ceea ce e important în viață. Acest radar nu este ceva ce trebuie doar să acceptăm în timp ce citim, e ceva de la care trebuie să învățăm. După ce am închis o carte și, de pildă, ne ducem la o întâlnire cu prietenii putem să ne întrebăm: cum i-ar vedea pe aceștia Jane Austen, Proust sau Shakespeare? Nu avem ocazia doar să ne uităm la lumea lor prin ochii noștri, ci și să ne uităm la lumea noastră prin ochii lor.
Cu cât citim mai mult cu atât devenim mai sensibili la anumite aspecte ale realității pe care anterior le ignoram și ajungem să deținem mai multe perechi de ochelari care ne vor permite să vedem lucruri pe care, altfel, le-am fi ratat.