Bagheta magică a lecturii

Share Button

Citești acum…. sau Ai terminat de curând…

Cartea pe care o lecturez acum se intitulează „Inima Întunericului”, de Joseph Conrad, pe care am primit-o cadou de la o foarte bună prietenă. Consider că cele mai frumoase cadouri pe care le putem primi au această formă, bucăți de viață, strânsă între două coperți de carton. De curând, am terminat: „Mintea. Scurtă introducere în filosofia minții”, de John R. Searle, căreia urmează să îi scriu recenzia pe blogul meu carticetindspreinfinit.wordpress.com.

1426034666p9pts

Alegi o carte în funcție de (trei criterii)…

Aleg cărțile în funcție de următoarele criterii:

  • Sentimentul pe care îl am când o deschid spre o analiză scurtă de început.
  • Titlul cărții  – m-au fascinat dintotdeauna titlurile cărților; când am o carte nouă în mâini întotdeauna mă gândesc ce poveste s-ar putea ascunde în spatele titlului, de cele mai multe ori, imaginația îmi este răsturnată. Mi se pare fascinant să creezi lumi pe marginea uneia deja concepută de autorul cărții. Finalul aduce atâtea sentimente plăcute!
  • Autorul – cred că trebuie să acordăm șanse egale tuturor scriitorilor, în special celor români pe care mi-am propus să îi descopăr în amănunt. Totodată, mi-am propus să îi citesc și pe cei care au câștigat Premiul Nobel pentru literatură.
  • Popularitatea cărții, dacă se poate spune așa. Îmi place mai mult să descopăr cărți de care nu s-au auzit foarte multe, dar din curiozitate le citesc cu placere și pe cele recomandate de majoritate, mai puțin însă cele fantasy, care nu mă atrag deloc.

Nu ai putut termina cartea….. (ce ți-a rămas în amintire despre ea?)

Nu am putut termina „Complexul lui Portnoy”, de Philip Roth, deși am auzit multe laude la adresa scriitorului american. Nu mi-a plăcut frustrarea din ea.

Alegi cărțile pe care le dai cadou…. (trei repere)…

Cărțile pe care le ofer cadou le aleg în funcție de următoarele criterii:

  • Dacă este o carte care mi-a plăcut în mod deosebit, cu siguranță o voi face cadou la un moment dat unei prietene care o va aprecia în egală măsură.
  • Preferințele literare ale persoanei respective.
  • Domeniul de activitate al persoanei respective.

DSC06383Scriitori favoriți… (de ce tocmai ei?)

  • Fiodor Dostoievski (scriitură impecabilă, personaje cu trăsături psihologice puternice).
  • Khaled Hosseini (am citit „Splendida cetate a celor o mie de sori”, o carte care mi-a plăcut enorm din pricina realității care m-a izbit. Urmează să citesc și „Vânătorii de zmeie”, „Și munții au ecou”).
  • Octavian Paler (sentimentele pe care le are cititorul în timpul lecturării sunt atemporale și unice).
  • Matei Vișniec (scriitura acestuia și teatrul absurd m-au fascinat dintotdeauna, plus un vast registru tematic).

Alege trei cărți de luat pe o insulă pustie…

Trei cărți de luat pe o insulă cu soare:
1 „Aventuri solitare”, de Octavian Paler
2 „A opta zi e în fiecare noapte”, de Eugen Cadaru – în curând îi  voi publica recenzia pe blog
3 „Datoria de a ezita”, de B. Elvin

Lectura e autoterapie. Crezi?

Lectura este autoterapie, cu siguranță. Și cred că nu putem într-un mod mai sigur și mai frumos evolua (social, emoțional, cultural etc.) decât citind continuu. Lectura este terapia prin cuvinte mute și magice.

Ce personaj din ce carte ți-ar plăcea să fii? (motive?)

Știu cât de copilăresc sună, dar mi-a plăcut mult Joam Garral, din „800 de leghe pe Amazon”, cum de altfel mi-au plăcut toate personajele create de Jules Verne, pe care l-am citit obsedant la un moment dat demult, din pricina spiritului de aventură și a răsturnărilor de situație ideale.

Ți-ar plăcea să te întâlnești cu scriitorul…. să îi iei un interviu. Ce întrebare i-ai pune neapărat?

Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu scriitorul Matei Vișniec și întrebarea pe care i-aș adresa-o ar fi următoarea: Care este piesa de teatru care este cel mai aproape de esența dumnealui?

Un mesaj/citat dintr-o carte pe care nu l-ai putut uita…

Un mesaj dintr-o carte pe care nu l-am putut uita și la care mă gândesc adesea este: „Nimeni nu-și dă seama că îi place să respire“, Harper Lee.

Ți-ai „tatua” citatul preferat pe propria piele, pe pantofi, pe tricou, pe o geantă sau pe o eșarfă? (poți adăuga și altceva)

Mi-aș imprima pe un tricou alb, pe spatele tricoului, scris cu negru și cu un font poetic, o propoziție esențială de-a marelui Nichita Stănescu: „Suntem ceea ce iubim.”

Ce titlu ai da unei cărți scrisă despre tine?

Titlul pe care l-aș da unei cărți scrisă despre mine ar fi „Gânduri absurde despre pești”.

Dacă ar fi să îți împarți lecturile înainte și după o carte, ce carte ar fi aceea?

O carte după care aș împărți lectura dinainte și după: „Crimă și pedeapsă”, de Fiodor Dostoievski, care m-a marcat literar semnificativ și pentru care aștept un moment, acel moment, pentru a o reciti.

Ce schimbă cărțile în viața ta?

Cărțile nu schimbă în viața mea ceva anume, ci îmi schimbă viața cu adevărat. În urma sentimentului unei cărți care vrei să se scrie la nesfârșit există cu adevărat speranță.

O tehnică care să îi ajute pe cititori să găsească volumele ce merită citite printre milioanele de titluri de pe piață este…

Cred că cititorii pasionați pot găsi volumele ce merită citite urmărind bloguri de carte, este o metodă foarte precisă să dai de recomandări de carte, actuale sau nu, cunoscute sau mai puțin cunoscute. În plus, poți împărtăși opinii și gânduri despre o carte anume cu oameni care au citit de asemenea acea carte, ceea ce poate conduce uneori la trecerea peste anumite bariere sociale.

Spune-ne două filme inspirate din cărți pe care le recomanzi…

Două filme inspirate din cărți pe care le recomand sunt:

  • A Clockwork Orange, 1971
  • The boy in the Striped Pyjamas, 2008

Scrie patru versuri (nu neapărat cu rimă) cu titlul „Citiți!”.

Aruncăm timp de la balcon/ Și nu citim/ Și de-abia când în balcon nu mai e timp de aruncat/ Citim, citim neîncetat/ Și nici atunci nu e târziu.

Ce spun cărțile pe care le citești despre tine?

Cărțile pe care le citesc descriu mai degrabă înclinația mea literară și tematica pe care o urmăresc, ce anume prefer să citesc din multitudinea de volume existente sau ce autori îmi aduc plăcerea lecturii. Până acum nu am fost focusată realmente pe o anumită categorie, am citit tot ce mi-a spus ceva la un moment dat, ce recomandări am primit de la prieteni, ce cărți am câștigat la anumite concursuri. În general, sunt o persoană deschisă în materie de recomandări de carte.

Ai da o petrecere literară cu tema…

Aș da o petrecere literară cu tema… Teatru absurd în pijamale.

Ce întrebare i-ai pune unui cititor pasionat?

Întrebările pe care i le-aș adresa unui cititor pasionat ar fi evident legate de recomandările de carte ale acestuia, dar cred că mai degrabă l-aș sfătui să nu-și înăbușe această pasiune nicicând.

Pune-ne o întrebare la care să medităm.

O întrebare la care am meditat o vreme bună a fost cea pe care am găsit-o în cartea: „Datoria de a ezita”, de B. Elvin, aceasta este: „Ceea ce refuzi să vezi încetează să mai existe?“.

anaCine este cititoarea Ana-Cristina Vîntură?

De foarte scurt timp sunt blogger, administrez așadar Cărți ce tind spre infinit și îi dau dreptate lui B. Elvin, implicit marelui Lev Tolstoi: „Citisem în Tolstoi că nu ne descoperim vocația decât după ce ne-am înșelat asupra ei.” De profesie sunt inginer, cu specializare în domeniul energiilor regenerabile; am ales acest domeniu din dragoste pentru natură. De asemenea, susțin Cititul și Designul Interior obținut prin reutilizare/refolosire.

Dacă vreți să îmi scrieți, primesc cu drag mesajele voastre! Detalii cu datele de contact sunt pe blog în pagina „Scrie-mi”! Vă salut cu drag!

Share Button