Citește pentru a trăi, nu trăi pentru a citi! 12 lecții predate de cărți

Share Button

P1340147 copyAm perioade în care nu citesc. Uneori lungi, alteori scurte. Am perioade când citesc mai mult, dar rar mai mult de 3-4 ore pe zi. Azi m-am întrebat – „Ce m-au învățat cărțile? Ce s-a schimbat de când am decis ca biblioteca mea să se micșoreze considerabil, dar să simt că toate volumele din ea sunt prietenii mei?” Iată ideile ce mi-au venit imediat în minte (le-am scris rapid, cam în 10 minute, și nu sunt dorințe, ci valori și principii de viață pe care încerc le aplic):

1 Citește doar atât cât să devii mai puternic în înfruntarea cu realitatea.

2 Timpul este scurt pentru cei care nu știu ce să facă cu el.

3 Alege-ți cărțile pe care le citești așa cum îți alegi prietenii… cu grijă! Vorbește-le, ascultă-i cu atenție și vizitează-i des.

4 Experiența personală e cea mai importantă, de aceea relațiile cu oamenii sunt întotdeauna prioritare.

5 Nu citi ceea ce citesc ceilalți, alege ceea ce ai tu nevoie. Așa și în viață, trăiește așa cum îți place, nu cum fac ceilalți.

6 Educația copiilor se face după model. Le poti citi mult și le poti vorbi mult copiilor, ceea ce vor învăța ei este… ceea ce te văd pe tine făcând.

7 Viața e foarte scurtă, n-o trăi ca pe un roman ce nu se termină.

8 Scrie-ți povestea. Când își va găsi cititorul potrivit, îi va folosi.

9 Împărtășește ce trăiești, ce simți și ce gândești sub toate formele posibile. Nu închide în tine experiențele, dă-le drumul să trăiască și în mintea celorlalți. Așa vei trăi mereu. Experiențele împărtășite sunt singurul bagaj pe care îl lăsăm cu adevărat moștenire… rămâne în gene!

10 Când cărțile din raftul bibliotecii tale nu-ți vorbesc, dă-le cuiva pentru care capătă glas.

11 Nu regreta că nu ai citit o mulțime de cărți, e ca și cum ai regreta că nu ai cunoscut toți oamenii de pe planetă. În schimb, poți regreta că nu te cunoști îndeajuns pe tine, pe cei din familia ta și pe prietenii tăi.

12 Citește pentru a trăi, nu trăi pentru a citi!

Share Button