La începutul acestui an scriam despre proiectul scriitoarei Ann Morgan în articolul „Ocolul lumii în 196 de cărți” și tot atunci mi-am propus să fac în 2015 o autoevaluare a alegerilor mele de cărți în privința țării de origine a autorilor. Așadar, a venit momentul să trag linie și să constat din ce țări am tendința de a selecta scriitorii și să diversific mai mult în anii următori.
Trebuie să spun că nu am luat deloc în calcul volumele de non-ficțiune lecturate parțial, poeziile citite răzleț și poveștile din diferite țări citite pentru fiică-mea. Primele două categorii de lecturi nu cred că ar fi făcut o diferență semnificativă oricum, iar în cazul poveștilor nu a fost vorba de alegerile mele.
Acum, la momentul bilanțului, iată din ce țări am ales scriitorii citiți în 2015:
18 cărți
- Statele Unite ale Americii
10 cărți (+ 1 – acum citesc un autor francez)
- Franța
9 cărți
- Anglia
4 cărți
- Japonia
- România
3 cărți
- China
- Argentina
- Germania
- India
- Rusia
2 cărți
- Cehia
- Italia
- Scoția
- Turcia
1 carte
- Afganistan
- Africa de Sud
- Algeria
- Austria
- Brazilia
- Cuba
- Danemarca
- Irlanda
- Israel
- Maroc
- Mozambic
- Nigeria
- Norvegia
- Olanda
- Polonia
- Portugalia
- Spania
- Suedia
- Ungaria
Sunt 33 de țări din cele 196 de pe glob. Deși parcurgând lista de mai sus par multe, sunt totuși îngrozitor de puține țări! Asta înseamnă că „am acoperit” un procent de aproape 17% din totalul țărilor. Iar ce am în plan să citesc după Rabelais în decembrie, dacă reușesc să termin cele cinci cărți despre „Gargantua și Pantagruel”, nu mărește deloc procentul și nici topul de mai sus. Clar citesc prea mulți americani, francezi și englezi.
O să fiu atentă în anul care vine și am să selectez cărțile și din perspectiva culturii din care provine autorul. Sper să adaug măcar un 10% anul viitor la procentul țărilor din care citesc cărți.
Dacă sunteți curioși ce cărți am citit anul acesta, le găsiți la rubrica „Carte de vizită”.
Interesant „recensământ”, o să fac şi eu un bilanţ. Mai aştept însă puţin în speranţa că mai îngraş porcul în ajun 😀 Dar, la o primă vedere şi eu am citit destul de mulţi autori americani.
Chiar sunt curioasă ce-ți „iese” la bilanțul țărilor. 🙂
În cazul meu, dacă reușesc să îl termin pe Rabelais, ce vreau să citesc n-ar fi modificat numărul țărilor.
Haha, si eu am avut ani de-a rindul porniri din astea, adica imi aminteam vara-toamna si ma gindeam cum sa fac incepind cu ianuarie, sa citesc lunar numai literatura dintr-o anumita tara sau de o anumita limba, sau numai carti din tari pe care nu le-am mai citit, tot felul de idei. Bineinteles ca uitam si ma prindea anul urmator cu multi autori americani si britanici, ca de obicei. Cred ca nici anul asta nu fac exceptie, desi am cautat intentionat sa citesc si alte natii.
Le-ai citit intentionat ca sa fie din cit mai multe tari sau asa s-a nimerit?
Pe mine mă atrage tematica unei cărți cel mai mult, nu prea mă uit la țara de origine a autorului. Proiectul lui Ann Morgan m-a făcut să mă gândesc că s-ar putea însă, inconștient, datorită unor determinări culturale din școală și datorită unor preferințe personale, să mă autolimitez în propriile lecturi. De aceea, am vrut să fac autoevaluarea asta pentru că mi-e teamă să nu intru în niște patternuri de alegere a autorilor și culturii din care provin ei și să ratez cărți extrem de bune din culturi mai puțin cunoscute. Cu alegerea cărților așa s-a nimerit, am făcut alegerile cum fac de obicei. De-asta sunt curioasă dacă reușesc la anul să mă îndrept mai puțin spre americani, englezi, francezi și mai mult spre autori din țări din care am citit mai puțin sau deloc.
Da, este şi acesta un mod de a-ţi alege cărţile pe care vrei să le lecturezi. Cred că e o idee bună de a acumula mai multe cunoştinţe despre culturile lumii. Ce-i drept, cred că anul ăsta am citit cel mai mult scriitori din SUA.
Mă bucur că te-am descoperit! 🙂
Bine ai venit în căsuța mea virtuală! 🙂
Originea autorului nu prea era un criteriu pentru mine, altele primau (tema, preocupările mele, anumite recomandări etc.). Dar am zis că e cazul să lărgesc „orizontul”.
E clar că prea des aleg ce e „la îndemână” și trebuie să ies din patternul ăsta, pentru că deja și la noi se traduc din ce în ce mai mulți autori din foarte multe țări. 🙂
Foarte tare recensamantul tau! Eu nu-l fac pe anul acesta pentru ca sunt convinsa ca-mi va da oribil de mare procentajul pe America… din pacate, am intrat in sfera YA/NA anul acesta si am ramas peste ocean mult prea mult timp… de cateva saptamani, imi diversific iar lecturile, dar e prea tarziu pentru a mai schimba ceva pe anul acesta… poate la anul!
Mi se pare foarte interesantă ideea de a face un recensământ al cărților citite în funcție de culturile din care provin autorii lor. Îmi place atât de mult, încât cred c-o s-o pun si eu in practică la finalul lui 2016, cu atât mai mult cu cât mi-am propus să fac „călătorii literare” cât mai diverse anul ăsta. 🙂
Succes! Și eu sunt curioasă dacă o să reușesc să depășesc pragul de 33 de țări. 🙂