18 cărți de cinci stele în 2015

Share Button

Îl întâmpin pe Moș Nicolae, la acest sfârșit de an, cu un bilanț personal al cărților de cinci stele citite în 2015. Am citit integral, până în decembrie, 87 de cărți. Ca să fiu mai exactă, 90, dacă pun și cele trei cărți despre „Gargantua și Pantagruel” din cele cinci scrise de François Rabelais cu aceste „mărețe” personaje. Dar cum citesc încă volumul ce cuprinde cele cinci cărți, nu le iau în considerare acum.

Dintre cele 87, am acordat cinci stele pentru 18 cărți. Ce înseamnă cinci stele pentru mine? Înseamnă că aș recomanda oricui să citească volumele respective și eu le-aș reciti oricând.

Cum nu am vreun criteriu de departajare între ele, am decis să le ordonez după anii în care au fost publicate prima oară.

Iată topul meu personal din 2015:

Ficțiune

 1. Rebecca (1938), de Daphne du Maurier (Marea Britanie)P1360881 copy
 2. Țara zăpezilor (1947), de Yasunari Kawabata (Japonia)
 3. Vechiul oraș imperial (1961), de Yasunari Kawabata (Japonia)
 4. Solaris (1961), de Stanislaw Lem (Polonia)
 5. Portocala mecanică (1962), de Anthony Burgess (Marea Britanie)
 6. O singurătate prea zgomotoasă (1978), de Bohumil Hrabal (Cehia)
 7. Viața și vremurile lui Michael K (1983), de J.M. Coetzee (Africa de Sud)
 8. Veranda cu frangipani (1996), de Mia Couto (Mozambic)
 9. Balzac și micuța croitoreasă chineză (2000), de Dai Sijie (n. China, r. Franța)
 10. Vânătorii de zmeie (2003), de Khaled Hosseini (Afganistan)
 11. Hibiscus purpuriu (2003), de Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria)
 12. Broaște (2009), de Mo Yan (China)

Non-ficțiuneP1360232 copy

 1. Istoria începe la Sumer (1956), de S.N. Kramer (SUA)
 2. Omul care își confunda soția cu o pălărie (1985), de Oliver Sacks (SUA)
 3. Istoria scrisului (1995), de Andrew Robinson (Marea Britanie)
 4. Istoria lecturii (1996), de Alberto Manguel (Argentina)
 5. Biblioteca nopții (2006), de Alberto Manguel (Argentina)
 6. Cea mai frumoasă istorie a limbajului (2008), de Pascal Picq, Laurent Sagart, Ghislaine Dehaene, Cecile Lestienne (Franța)

Despre cele câteva criterii personale pe care le folosesc pentru a acorda punctaje cărților, puteți citi la rubrica „Carte de vizită”, unde găsiți și lista cărților citite integral în 2015.

Planuri pentru 2016?

Am câteva. Dar mai degrabă par planuri de un „cincinal”, nu pentru un singur an.

 • În primul rând, o să încerc să citesc mai puțin americani, englezi și francezi. Deci, o să încerc să diversific, să vedem dacă reușesc, ca să aleg cărți scrise de autori din cât mai multe țări.
 • În al doilea rând, aș vrea să citesc câteva cărți de Orhan Pamuk, Antonio Tabucchi, Machado de Assis, Enrique Vila-Matas, Chinua Achebe, Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Julian Barnes, Philip Roth și Jorge Amado.
 • În al treilea rând, am să încerc să citesc (să recitesc în unele cazuri) câteva volume de autori din Antichitate (Homer de pildă), din Evul Mediu (de exemplu, Dante Aligheri), din Renaștere (cum ar fi Cervantes), din perioada Clasicismului, Iluminismului și Romantismului, perioadele literare de dinaintea Modernismului din secolele XIX și XX.

Ei, frumoase planuri, cine știe ce (și cât) voi reuși să citesc în 2016?!

Share Button

2 comments

 1. Abia acum am reușit să mă uit mai pe îndelete prin lista ta. Oau, felicitări, chiar ai citit mult anul acesta! Presupun că s-au mai adăugat câteva cărți între timp. E și vreuna de 5 stele printre ele? 😀
  Și mie mi-a plăcut foarte mult „O singurătate prea zgomotoasă”, chiar am zis că vreau să o recitesc, la fel ca „L-am servit pe regele Angliei”. M-ai intrigat cu „Veranda cu frangipani”, pe care am început-o și eu la un moment dat, însă am abandonat-o cu gândul să o reiau mai încolo (și abandonată a rămas). Ceea ce am apucat să citesc a fost destul de bizar, iar atunci nu aveam starea necesară pentru așa ceva. Faptul că ți-a plăcut atât de mult mă determină să o scot din nou din bibliotecă. 🙂
  A, habar n-aveam că a fost tradusă la noi cartea lui Oliver Sacks! Ia să o caut și eu.
  Să ai mult spor la lecturi în 2016 și să te ții de planuri! Par chiar realiste și realizabile, nu ca cele pe care le fac eu. :))

  1. Da, între timp, am reușit să termin Rabelais și am mai citit patru cărți foarte bune, dar pe care le-am notat cu trei sau patru stele, deci nici una de cinci. 🙂
   Nu-mi fac cu adevărat planuri de număr de cărți sau ceva anume de citit, ci doar … orientative… prea multe se pot întâmpla într-un an ca să le deturneze, așa că sunt precaută. 🙂
   Lecturi minunate și ție pentru Noul An! Nu contează numărul, ci „bogăția” ce ți-o aduc în suflet și în minte!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *